Запорізькому обласному Центру туризму і краєзнавства учнівської молоді – 70

15 травня 2018 року в концертному залі ім. М.І. Глінки в Запоріжжі пройшли урочистості з нагоди 70 річчя комунального закладу «Запорізький обласний Центр туризму і краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді» Запорізької обласної ради.

Це історично обґрунтовано, що на козацькій землі є такий осередок, який координує потяг молодого покоління до пізнання рідного краю, його історії, загартовує волю, витримку, сприяє формуванню поваги і любові до рідної землі, традицій її народу.

Василь Сухомлинський, 100 річчя якого в цьому році відзначає світова громадськість, говорив, – «Щоб пізнати душу дитини, її треба бачити в природі».

Центру туризму – один з найбільших позашкільних профільних закладів системи освіти області і України. Він заснований 30 квітня 1948 року як обласна станція юних туристів. У центрі працюють 40 високоосвічених педагогів. Із них 5 «Відмінників освіти», 2 майстри спорту, 4 кандидати в майстри спорту, 2 судді національної категорії, 2 судді I категорії, 8 керівників гуртків - методистів.

За сумісництвом працюють ще понад 80 педагогів, серед яких 3 кандидати наук. У 4 районах області (Веселівському, Приморському, Токмацькому, Чернігівському) функціонують структурні підрозділи Центру.

Вихованці 150 гуртків отримують знання і навички з 15 напрямків краєзнавства. Освітніми послугами охоплено більше 2000 школярів та молоді з 22 районів і міст області.

У центрі діє обласне громадське педагогічне об’єднання – асоціація «Екологічна освіта», громадські дитячі організації «Нова археологічна школа», «Скаути Запоріжжя».

3 травня у приміщенні Центру відбулося урочисте відкриття музею історії дитячого туризму та краєзнавства. Музей створено шляхом реалізації проекту в рамках соціальної програми «Ми – це місто» металургійного комбінату «Запоріжсталь».

Центр туризму і краєзнавства є давнім і надійним соціальним партнером обласної організації освітянської Профспілки. З його безпосередньою участю в області проведено 30 обласних туристичних зльотів освітян, останній з яких відбувся восени 2017 року.

На урочистому заході колектив і вихованці Центру вітали заступник голови Запорізької ОДА Е.А. Гугнін, заступник голови Запорізької обласної ради В.П. Марченко, директор Департаменту освіти і науки Запорізької ОДА Т.Я. Озерова.

Заступник голови обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України Ю.І. Юдін зачитав вітальну адресу від комітету обласної організації, її голови Гринь Н.І. і вручив Почесні грамоти комітету та профспілкові виплати Н.Г. Алімовій – інженеру з охорони праці; Ю.М. Іванову – заступнику директора з навчально-виховної роботи Приморського відділення Центру; В.В. Кролю – керівнику гуртка; В.А. Сосницькій – діловоду; Г.Т. Ткачук – керівнику туристських груп.

Ми висловлюємо глибоку вдячність працівникам Центру за їх важливу повсякденну працю по формуванню нової генерації громадян незалежної України.

Зичимо всім працівникам і гуртківцям Центру міцного козацького здоров’я, добробуту, щастя і миру!

Козацький вільний край прослався перед вами,

І жайворонка спів лунає угорі…

Подорожуйте ними: долинами, степами,

На незборимий клич мандрівної зорі!

Прес-служба обласної організації Профспілки

 

Схожі публікації


Догори