Профактив області обговорює зміни до освітнього законодавства

29 листопада 2018 року у Херсонському державному університеті відбулася зустріч керівників професійно-технічних закладів та профактиву області з  Народним депутатом Верховної Ради України, першим заступником Голови Комітету з питань науки і освіти Олександром Володимировичем Співаковським.

Людмила Володимирівна Кучерява – голова Херсонської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України звернулася до О.В. Співаковського з низкою питань, що виникли у ході обговорення проекту Закону України «Про професійну (професійно-технічну) освіту». Пропозиції постатейних змін та доповнень викладені письмово та були передані для подальшого опрацювання в Комітеті з питань науки і освіти Верховної Ради України.

У своєму виступі О.В. Співаковський зауважив, що Верховній Раді вдалося зупинити руйнування профтехосвіти. І проблема сьогодні не в тому, хто є власником, а в тому, що систему співфінансування треба було запускати поступово, не допустивши кризових ситуацій. Нам вдалось на 2019 рік 69 коледжів залишити в системі державних університетів. Це дозволить дати освіту нашій молоді, і зберегти робочі місця. Але профтехосвіта має бути конкурентною, пропонувати роботодавцю тих фахівців, які йому потрібні у сучасному світі.

У Бюджеті на 2019 рік вже закладені кошти на зростання рівня зарплат освітян для середньої та вищої школи. А старіння кадрів буде позаду лише тоді, коли освітяни матимуть гідну оплату праці. На жаль, молодь не зацікавлена йти працювати в освіту, тому ризик того, що завтра не буде вчителів є надзвичайно великим.

Директор Департаменту освіти, науки та молоді ХОДА Євген Анатолійович Криницький відмітив, що у профтехосвіту потрібно залучати і бізнес, через пошук інвесторів, створення кластерів, організації дуальної системи навчання покращувати матеріально-технічний стан закладів та отримувати додаткові кошти, аби мати можливість залучати фахових спеціалістів до співпраці.

Ми повинні не просто зберегти профтехосвіту, але і дати новий поштовх до її розвитку – в цьому одностайні були всі учасники заходу.

У ході зустрічі питання поставили голови районних організації Профспілки працівників освіти і науки України Євген Степанович Поляков, Леонід Олександрович Охременко, Лариса Григорівна Зима.

Херсонська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України сподівається, що при опрацюванні проекту Закону «Про професійну (професійно – технічну освіту» викладені зауваження та пропозиції будуть враховані і це забезпечить дотримання вимог Конституції України, Кодексу Законів про працю України, Закону України «Про освіту», міжнародних актів щодо доступності освіти, її розвиток, а також недопущення звуження трудових, соціально - економічних прав та інтересів членів профспілки – працівників цих закладів.

Херсонська обласна організація Профспілки

Схожі публікації


Догори