Хто захищає наші права?

Права і свободи людини є органічною складовою частиною особистості, що проживає у правовій державі. Знати свої права й обов’язки повинен кожен громадянин, тому університет як осередок знань та культури приділяє значну увагу й правовому вихованню студентської молоді, що передбачає формування гуманістичного світогляду, знань й поваги до законів людського співжиття.

Уже 10-й рік поспіль в Україні проводять Всеукраїнський тиждень права, який включає в себе величезну кількість просвітницьких заходів, зокрема й у Глухівському національного педагогічного університету імені Олександра Довженка.

Так, на факультетах проведено конкурс-виставку малюнків студентів «Що ми знаємо про свої права?» та низку кураторських годин в академічних групах, серед яких «Права студентів», «У країну прав», «Сторінками Загальної декларації прав людини», «Стоп булінг».

Надзвичайно важливим для формування правової культури громадян є проведення бесід-диспутів та лекцій-зустрічей із представниками правозахисних організацій. Зокрема на факультет дошкільної освіти було запрошено головного спеціаліста Глухівського міського відділу правової допомоги О. Топрикіна, який провів лекцію щодо профілактики правопорушень серед студентської молоді.  А на факультеті природничої та фізико-математичної освіти пройшов диспут «Ні насильству в родині».

На наступному тижні – 19 грудня 2018 року – в університеті завершиться показ фільмів документального кіно Docudays UA, який стартував на початку жовтня.

За цей період студенти мали змогу переглянути майже 20 кращих фільмів кінофестивалю й обговорити їх. Кульмінацією заходу стала зустріч із Н. Єсиною (представниця Сумського відділення громадської організації "Гельсінська спілка") та О. Топрикіним  (юрист Глухівського центру безоплатної допомоги), із якими переглянуто  фільм  Бернадетт Туза-Ріттер «Жінка в полоні» про рабство в сучасному суспільстві, який викликав чимало дискусій в аудиторії. 

Сподіваємося, не зважаючи на певний пафос, що тиждень правових знань та кінофестиваль документального кіно Docudays UA не пройшли безслідно, зробивши хоч і невеликий, проте відчутний і по-особливому креативний внесок у формування правової культури студентів та в розбудову нашої правової, демократичної країни.

Глухівський національний педагогічний університет імені Олександра Довженка

 

Схожі публікації


Догори