Семінар в Острозі: обмін досвідом і вивчення історії

13 березня 2019 року року Горохівською районною організацією профспілки працівників освіти і науки спільно з відділом освіти молоді та спорту  організовано  семінар для  заступників директорів з виховної роботи навчальних закладів  району  в Національний університет «Острозька академія» Рівненської області. Мета семінару – обмін досвідом з питань національно-патріотичного виховання молоді.

Освітяни зустрілися з ректором університету Ігорем Демидовичем Пасічником, із заступником ректора Юлією Юріївною Харчук.

Ігор Демидович ознайомив учасників із історією створення вищого навчального закладу, його життям від часу заснування 1576 року і до нинішніх днів. У Національному університеті діє п’ять факультетів та Інститут права ім. І. Малиновського, студенти яких навчаються на дев’ятнадцяти престижних спеціальностях і затребуванні у  всьому світі.

Ґрунтовну цікаву екскурсію по академії провів історик, науковець пан Віктор. Музей історії Острозької академії – це скарбниця духовності українського народу, пам’ять великої історії княжого періоду, відродження вищої школи в древньому Острозі. Мудра, цікава, змістовна, жива, подекуди навіть дотепна  розповідь екскурсовода  заінтригувала наших вчителів. Їх  вразив терпкий запах минулого і вистраждане всіма працівниками академії сьогодення, безцінні експонати, музейні композиції, світлини, іконописи, прекрасна наукова бібліотека, сучасні архітектурні споруди, Кабінет сакральної книги, Підземна картинна галерея, парк університету з його скульптурами і щирість працівників академії, які щоденною рутинною працею в пошуках новизни, естетикою оформлення вражають усіх відвідувачів, гостей як своєї держави, так і Зарубіжжя.

Відвідали також педагоги Горохівщини краєзнавчий музей, що став історико-культурним заповідником м. Острога. Вони захоплені великою кількістю зібраних цінних матеріалів, експозицій, картин, посуду.

Музей створений самою історією і невтомною працею сьогоднішніх і колишніх працівників. Це – пам’ять серця, розуму, як символ національного відродження, це дорогоцінна скринька історії великого українського народу.

 Надзвичайно цікавою була екскурсія в Музей книги та друкарства м. Острога. На сьогодні  книжкова колекція  нараховує 4 900 книг, що є експонатами основного фонду, в тому числі майже півтора тисячі стародруків ХУІ-ХУІІІ століть та біля 150 рукописів ХУІ-ХХІ століть. Ми схиляємо голови перед минулим і теперішнім славного міста Острога.

Освітяни Горохівського району зустрілися з історичним славним минулим свого народу, щоб ще раз переосмислити своє сьогодення і глибше зрозуміти хто ми, чиїх батьків ми діти, чи живемо ми сьогодні в мудрості  й повазі до  наших предків, які любили Україну і боролися за свою правду й волю, за свою незалежність. 

Горохівська районна організація Профспілки 

Схожі публікації


Догори