Уклін доземний і пам’ять вічна українцям-визволителям!

День пам’яті та примирення і День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні – ті дати, що оповиті слізьми й гіркотою втрат, а водночас наснажені прагненням до боротьби за омріяне майбуття вільних і дужих нащадків!

Колектив КНУ імені Тараса Шевченка щорічно вшановує героїв-визволителів. Тож і цьогоріч, із нагоди Дня пам’яті та примирення, а також Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, представники Університету символічною хвилиною мовчання й покладанням квітів до пам’ятного меморіалу вшанували полеглих, які відстояли свободу й незалежність українства та цілого світу.

До участі в ході пам’яті долучилися: ректор Володимир Бугров, голова Вченої ради Університету Леонід Губерський, керівники структурних підрозділів, зокрема й новоствореного ННІ публічного управління та державної служби, представники Ради ветеранів, профспілкового комітету, студпарламенту, співробітники Університету.

У промові з нагоди пам’ятних дат ректор Володимир Бугров наголосив: «76 років минуло від того дня, коли у Європі замовкли гармати: 8 травня 1945 року німецька армія капітулювала перед Об’єднаними Націями. Звідтоді ми вшановуємо пам’ять тих, хто загинув у боротьбі з нацизмом – тих, хто свої життя й здоров’я поклали на вівтар свободи й незалежності багатьох народів. Ми вшановуємо й університетських героїв – викладачів, студентів, співробітників, які в червні 1941-го року саме від червоного корпусу Шевченкового університету вирушили на фронт, в українське підпілля, щоб боронити свою батьківщину. Нехай сьогодні по-різному оцінюємо перебіг тієї війни, найголовніше – пам’ятати тих, хто ціною власного життя виборов мир. На жаль, так склалося, що сьомий рік поспіль в Україні точиться новітня війна за звільнення нашої держави. Вірю, що повторимо подвиг попередніх поколінь!».

Голова Вченої ради Університету Леонід Губерський також звернувся до колективу Київського національного університету імені Тараса Шевченка: «Ці визначні події є доленосними для українського народу, бо ж усім відомо, якою дорогою ціною заплатили українці за перемогу над нацизмом у Другій світовій війні. Слід пам’ятати про тих героїв, яких уже немає серед живих, і шанувати тих, хто й сьогодні серед нас, сучасників. Тож схилімо голови перед пам’яттю наших героїв!».

Київський національний університет імені Тараса Шевченка в горнилі війни втратив частину своїх працівників і вихованців, які стали воїнами-добровольцями, а головний навчальний корпус було зруйновано. Проте славетні навчальні й наукові традиції Шевченкового університету не було знижчено. По завершенню боїв колишні фронтовики поверталися до студентських аудиторій, набували нових знань, опановували мирні професії, а в позанавчальний час – іще й відбудовували зруйнований радянськими військами Хрещатик і знищений німецькими загарбниками головний корпус Університету.

Вочевидь, українці, котрі брали участь у боях Другої світової війни, мріяли про краще майбуття для своїх дітей та онуків. Ми, теперішні, та прийдешні покоління, яким судилося наново звільняти Україну від сучасних її окупантів, втілюємо в життя мрії наших предків-героїв і вибудувуємо сильну й успішну Україну!

Пам’ятаємо – єднаймося! Пам’ятаємо – борімося! Пам’ятаємо – перемагаймо!

Слава Україні! Героям слава!

Центр комунікацій КНУ імені Тараса Шевченка

Схожі публікації


Догори