Директори в заручниках. У Львівській профспілці освітян пояснили, як відсторонюватимуть невакцинованих педагогів

Набув чинності наказ Міністерства охорони здоров’я, згідно з яким невакцинованих освітян повинні відстороняти від роботи без збереження заробітної платні. Навіть якщо навчання ведеться в онлайн режимі.

Утім, рішення прийматимуть виключно директори шкіл, адже лише вони можуть відсторонювати педагогічних працівників від роботи. Про це у коментарі для "Еспресо.Захід" розповів заступник голови Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки, Мар'ян Калин. 

У профспілці кажуть – ведуть перемовини з департаментом освіти і проситимуть відтермінувати на місяць відсторонення освітян від роботи. Самим же працівникам радять йти на роботу.

«Приходити на роботу невакцинованим працівникам потрібно. Адже їм має бути виданий розпорядчий документ, тобто наказ про їхнє відсторонення від роботи. З цим наказом вони повинні ознайомитись, взяти з собою копію, а далі або погодитись із ним, або оскаржувати. 

Ми шукаємо шляхи мінімізації цих відсторонень. Є, скажімо, колективні договори, які передбачають надання щорічної відпустки 10 днів упродовж навчального року всім працівникам. Можна оформити частину відпустки та вказати причину. Якщо працівника ще офіційно не відсторонили й він встиг взяти відпустку, то гроші він отримуватиме.

Потрібно розуміти, що відсторонюватимуть від роботи працівника не згідно з постановою уряду чи наказу міністерства, це робитимуть конкретно на підставі наказу свого директора. Період відсторонення наступає з часу видання і ознайомлення працівником з наказом про відсторонення. А до того часу, якщо працівник оформив відпустку чи тимчасову непрацездатність, то йому будуть виплачувати гроші у повному обсязі», – пояснили у львівські обласній організації профспілки освіти.

В Держпраці, роз'яснюючи нововведення, наголосили, що від роботи невакцинованих вчителів будуть відсторонювати навіть на дистанційному навчанні – посилаються на торішню постанову 1236.

«Я також бачив коментарі Держпраці, головного санлікаря, але тут також питання безпосередньо до керівника закладу освіти, бо саме він приймає рішення щодо конкретного відсторонення. Якщо керівник дозволив працівнику дозволи працювати дистанційно, тобто з дому, то такий працівник не несе ризику інфікувань. Вважаю, що в такій ситуації відсторонення не є необхідне. 

Абсурд в тому, що люди, які мають протипоказання до вакцинації, чи перехворіли вчора-позавчора – вони можуть не мати довідки, що це підтверджує і вже сьогодні їх можуть відсторонити від роботи. Ми вважаємо, це є підставою для оскарження тих наказів. 

Загалом через непрофесійний підхід органів влади (зокрема МОЗу і Кабміну) заручниками ситуації вийшли керівники закладів освіти. Ми не є антивакцинаторами, але той механізм, який запроваджений – він не є в правовому полі і веде до непорозумінь, у першу чергу, на місцях», – підсумував  Мар'ян Калин.

Наразі профспілки вимагають відтермінувати на місяць впровадження указу, що передбачає відсторонення невакцинованих освітян. Посилаються на Кодекс закону про працю, який передбачає, що про істотні зміни умов праці потрібно попереджати за два місяці, а не за один, як це зробив уряд.

Схожі публікації


Догори