Гарячі запитання та відповіді щодо відсторонення від роботи невакцинованих працівників освіти

15 листопада 2021 року Черкаська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України провела онлайн-брифінг на тему «Роз’яснення щодо відсторонення від роботи невакцинованих працівників освіти» для голів організацій Профспілки всіх рівнів Черкаської області, керівників та спеціалістів, юристів відділів, управлінь освітою територіальних громад, керівників закладів освіти всіх типів, які є членами Профспілки працівників освіти і науки України. 

До участі в зустрічі, що проводилася на платформі Microsoft Teams, приєдналися близько 100 учасників. 

Співорганізатор заходу – Петро Шевченко, голова Федерації профспілок області. Модератор – Ніна Плясунова, заступниця голови Черкаської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України. Технічний модератор – Людмила Неділя, завідувачка відділу загального та інформаційного забезпечення Черкаського обласного комітету Профспілки.  

Відкрив захід Анатолій Стеценко, голова Черкаської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України, який привітав учасників, наголосив на актуальності та необхідності проведення брифінгу, представив експертів. Анатолій Іванович нагадав, що набрали чинності наказ МОЗ від 4 жовтня 2021 р. №2153, яким затверджено Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним щепленням та постанова КМУ від 20 жовтня 2021 р. № 1096, що передбачає відсторонення з 08 листопада 2021 року від роботи працівників освіти, які не пройшли обов’язкового профілактичного щеплення від гострої респіраторної хвороби COVID-19. У зв’язку з такими неординарними обставинами у спілчан виникає багато запитань щодо особливостей адміністрування. 

За інформацією Черкаської обласної державної адміністрації, станом на 15 листопада 2021 року, відсторонено від роботи 597 працівників освіти, 347 із них – педагогічні працівники. Першою дозою провакцинований 2881 працівник освіти, двома дозами – 34 633. 

Онлайн-брифінг проходив у формі діалогу-сесії, відповіді на запитання учасників давали досвідчені та компетентні експерти з питань освіти, додержання законодавства про працю, зайнятість, соціального страхування тощо, а саме: Іван Берестовий, завідувач відділу правового захисту та охорони праці Черкаського обласного комітету Профспілки працівників освіти і науки України; Руслан Дмитренко, юрисконсульт Черкаської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України; Василь Загородній, голова первинної профспілкової організації Черкаського державного технічного університету, кандидат медичних наук (колишній головний державний санітарний лікар м. Черкаси); Ірина Тетьора, заступник начальника управління освіти — начальник відділу навчально-методичної роботи Департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради; Любов Ткаченко, заступник начальника відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Черкаській області; Тетяна Томіленко, головний спеціаліст відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Черкаській області; Тетяна Онопрієнко, начальник відділу страхових виплат, матеріального забезпечення Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Черкаській області. 

Учасники заходу мали можливість отримати відповіді, зокрема, на такі запитання: «На скільки сьогодні є обґрунтованим введення жорстких законодавчих ініціатив на підставі постанови КМУ від 20 жовтня 2021 р. № 1096, яка передбачає відсторонення з 8 листопада 2021 року від роботи працівників освіти, які не пройшли обов’язкового профілактичного щеплення від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2? Як пов’язане відсторонення і стаж роботи? При тривалому відстороненні чи переривається стаж? Чи вноситься інформація про відсторонення до трудової книжки? Чи надається допомога по тимчасовій непрацездатності при відстороненні працівника від роботи? Чи є наказ про відсторонення працівника правомірним? Чи можна в період відсторонення від роботи піти в оплачувану чи будь-яку іншу відпустку? Якщо працівник на період відсторонення перебував на лікарняному, а 17 листопада має приступити до роботи, то які мають бути дії роботодавця?» тощо. 

Завершили захід з переконанням, що така роз’яснювальна робота Профспілки сприяє зменшенню соціального напруження в спільноті освіти. 

Пам’ятайте, що вакцинація рятує життя!  

Черкаська обласна організація Профспілки 

Схожі публікації


Догори