Реорганізація структури Чернігівської обласної організації Профспілки

Нещодавно відбувся четвертий пленум комітету Чернігівської обласної організації Профспілки. У зв’язку з карантином він проходив у режимі відеоконференції (програма ZOOM).

На порядок денний пленуму було винесене питання про діяльність організаційних ланок щодо змін у структурі Чернігівської обласної організації Профспілки в умовах адміністративно-територіальної реформи. З доповіддю виступила Ніна Дудка – заступник голови обласної організації.

Доповідач охарактеризувала весь процес реорганізації організаційної структури Чернігівської обласної організації, починаючи з 2015 року, у зв’язку з проведенням в державі реформи децентралізації, а саме реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади. 

Зокрема зауважила, що обласний комітет своєчасно почав реагувати на законодавчі ініціативи щодо децентралізації, бо зміна територіального устрою ставила питання про зміну структури Профспілки.

Члени президії комітету ще у 2016 році, обговоривши перспективи розвитку галузі освіти області, профспілкової структури та врахувавши норми Статуту Профспілки, прийшли до висновку, що необхідно створювати на базі громад профспілкові організації із статусом первинних. Основними підставами

для створення первинної профспілкової організації в територіальних громадах були: Закон про профспілки і те, що первинні профспілкові організації мають більше повноважень у соціальному захисті ніж територіальні організації,  важливо було зберегти профспілкові кадри завдяки можливості обрання головою первинної профспілкової організації громади голови районної ланки, а також наявність соціального партнера освітянської адміністративної структури  у громаді, що  надавало можливість вести соціальний діалог.

У вересні 2016 року президія обкому Профспілки ініціювала змін до Статуту, які б дозволили створювати профспілкові організації на рівні територіальних громад. Після того, як були внесені зміни до Статуту, в області розпочався процес їх створення.

Обласний комітет здійснював методичний і юридичний супровід реорганізації обласної структури. Проводилися семінари голів ланок первинних профспілкових організацій територіальних громад з питань організаційної діяльності. Були розроблені рекомендації щодо проведення зборів по створенню первинної профспілкової організації територіальної громади, методичні рекомендації про перші дії новоствореної первинної профспілкової організації громади. На засіданнях президії обговорювалися питання діяльності створених первинних профспілкових організацій територіальних громад .

У лютому 2019 року на базі Чернігівського Навчально-методичного центру Федерації профспілок області відбулося засідання постійної комісії Ради Федерації профспілок України з питань організаційної роботи та розвитку профспілкового руху, на якому члени комісії ознайомилися із досвідом роботи Чернігівської обласної організації по створенню галузевої первинної профспілкової організації в територіальній громаді. Комісія схвалила досвід роботи організації та рекомендувала його для розповсюдження.

Після внесення змін до Статуту галузевої Профспілки щодо її організаційної структури на з’їзді у грудні 2020 року обласна організація продовжила реорганізацію своєї структури відповідно до цих змін.

Доповідач зауважила, що протягом шести років зусиллями усіх голів організаційних ланок, обласного комітету проведена велика робота по зміні організаційної структури обласної організації. Усім разом вдалося зберегти організаційні ланки галузевої Профспілки та членство в організації.

У структурі обласної організації є територіальні організації (міські, селищні, районні) , первинні профспілкові організації територіальних громад та закладів вищої, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної освіти, які виходять на обласну організацію.

 У обговоренні доповіді взяли участь як голови територіальних організацій, так і первинних профспілкових організацій громад. З даного питання пленум прийняв відповідне рішення, зобов’язавши голів організаційних ланок удосконалювати свою роботу, змінювати підходи до організаційної та інформаційної роботи і налагоджувати діалог із соціальними партнерами.

Пленум затвердив кошторис комітету Чернігівської обласної організації на 2022 рік.

 

Чернігівська обласна організація Профспілки 

Схожі публікації


Догори