Абсолютна більшість українців вірять у Перемогу України

93% українців вірять у перемогу України у війні з Росією. Не вірять – 3,5% опитаних. Про це свідчать результати опитування «Громадська думка про війну, перемогу та гарантії безпеки», що проводилося соціологічною службою Центру Разумкова в рамках проекту Програми MATRA, що фінансується Посольством Королівства Нідерландів в Україні.

– 93% українців вірять у перемогу України у війні. Не вірять – лише 3,5% опитаних. Від серпня минулого року позиція українців щодо перемоги не змінилася. Переконана у перемозі України переважна більшість мешканців усіх макрорегіонів (83,5% жителів Східного регіону, 91% жителів Півдня і 96% жителів Західного і Центрального регіонів), – йдеться у повідомленні соціологічної служби.

Серед тих, хто вірить у перемогу України, 50% вважають, що ця перемога настане до кінця 2023 року, 26% – що вона відбудеться через 1-2 роки, 7% – через 3-5 років, 1% – не раніше ніж за 5 років, і 0,4% – що вона навряд чи настане за їх життя.

Серед тих, хто спілкується вдома переважно українською мовою, вірять у перемогу 95%, серед тих, хто спілкується російською – 87%. Серед тих, хто довіряє Президенту, вірять у перемогу 96%, серед тих, хто не довіряє – 78%.

При цьому переважна кількість українців вважає, що перемога повинна бути комплексною – повернення на кордони 1991 року і знищення росії та її армії. Таких 71% на півдні, 76% на Сході, 75% в центрі та 86% на заході країни.

Сумарна частка тих, хто пов’язує перемогу з відновленням кордонів станом на січень 2014 року або знищенням російської армії та сприянням повстанню/розпаду всередині, становить переважну більшість у всіх регіонах (71% на Півдні, 76% на Сході, 75% у Центральному регіоні і 86% у Західному

 Довідково

Соціологічне опитування проводилося соціологічною службою Центру Разумкова з 22 лютого по 1 березня 2023 року в рамках проєкту програми MATRA, що фінансується посольством Королівства Нідерландів в Україні.

Опитування методом face-to-face проводилося у 22 областях та місті Києві (у Запорізькій, Миколаївській, Харківській, Херсонській областях – лише на тих територіях, що контролюються урядом України та на яких не ведуться бойові дії).

Опитано 2020 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Разом з тим, додаткові систематичні відхилення вибірки можуть бути зумовлені наслідками російської агресії, зокрема, вимушеною евакуацією мільйонів громадян.

За матеріалами – Разумков Центр

Пресслужба Профспілки працівників освіти і науки України

Схожі публікації


Догори