Засідання СПО: профспілки висунули вимоги до Уряду та роботодавців

Засідання СПО: профспілки висунули вимоги до Уряду та роботодавців14 квітня 2015 року СПО об'єднань профспілок на своєму засіданні під головуванням Григорія Осового затвердив вимоги до Уряду України щодо встановлення нових соціально-економічних умов праці, невиконання законодавства про працю та положень Генеральної угоди на 2010-2012 роки.

Вони стосуються, насамперед, забезпечення соціально-економічного захисту людей, зокрема, підвищення рівня прожиткового мінімуму, мінімальної зарплати і посадового окладу (тарифної ставки), проведення індексації грошових доходів, погашення заборгованості по зарплаті, забезпечення дер жконтролю за безпекою праці, відновлення санаторно-курортного лікування за рахунок фондів соцстраху та інше.

В інформації з цього питання, з якою виступив Перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок Сергій Кондрюк. У виступах членів СПО, зокрема, наголошувалося, що, за підрахунками профспілкової Сторони фактичний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, скорегований на розміри обов’язкових платежів відповідно до статті 1 Закону України «Про прожитковий мінімум», рішення Конституційного Суду України від 22.05.2008 №10-рп/2008 у лютому 2015 року мав становити 2027 грн., що на 809 грн. перевищує затверджену Законом України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» мінімальну заробітну плату.

Враховуючи порушення Кабінетом Міністрів України законодавства про працю, керуючись статтями 2, 4 Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)», СПО об’єднань профспілок вирішив затвердити Вимоги Спільного представницького органу об’єднань профспілок до Кабінету Міністрів України стосовно невиконання законодавства про працю, положень Генеральної угоди на 2010-2012 роки та встановлення нових соціально-економічних умов праці, відповідно до Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)».

Серед основних вимог – вийти до парламенту із законопроектом про підвищення розміру прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати, забезпечити проведення індексації грошових доходів населення з метою ефективного захисту трудових доходів, пенсій, соціальних доплат та страхових виплат в умовах високого рівня інфляції, забезпечити до 1 липня 2015 року погашення заборгованості з виплати заробітної плати в повному обсязі на державних підприємствах та вжити вичерпних заходів по погашенню заборгованості на підприємствах інших форм власності, внести законодавчі пропозиції щодо відновлення з 1 січня 2016 року соціальних прав та соціальних гарантій працівників, пенсіонерів, чорнобильців, дію, яких призупинено у 2016 році та інші вимоги.

Уряду на реагування дано термін – до 27 квітня. Саме в цей день СПО збереться на чергове засідання, щоб обговорити реакцію влади.

Висунуті також вимоги до СПО сторони роботодавців на національному рівні. Головна з них – погасити до 1 липня 2015 заборгованість по зарплаті в повному обсязі на підприємствах усіх форм власності.

Також було обговорено та вирішено питання «Про затвердження складу примирної комісії профспілкової Сторони та схвалення пропозицій до складу трудового арбітражу для врегулювання колективного трудового спору (конфлікту) між СПО об’єднань профспілок та Кабінетом Міністрів України», «Про схвалення пропозицій профспілкової Сторони до складу трудового арбітражу для врегулювання колективного трудового спору (конфлікту) між СПО об’єднань профспілок та Спільного представницького органу сторони роботодавців на національному рівні», «Про законодавчі пропозиції СПО об’єднань профспілок щодо індексації розміру мінімальної заробітної плати», «Про створення Робочої групи для опрацювання питання відносно порядку оскарження рішень Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг стосовно необґрунтованого підвищення з 1 квітня 2015 року цін і тарифів для населення на природний газ, електроенергію, послуги опалення».

За матеріалами СПО
0
16 квітня 2015
2 153

Схожі публікації


Догори