Освітяни приєднуються до пікетування Уряду

Освітяни приєднуються до пікетування УрядуСьогодні, 3 червня 2015 року, профспілки проводять другий етап акції протесту на підтримку вимог у колективному трудовому спорі з Урядом і роботодавцями у формі пікетування Кабінету Міністрів України.

Цього разу під егідою Федерації профспілок України до стін Уряду вийшли спілчани від Профспілки працівників освіти і науки України, охорони здоров’я, соціальної сфери, агропромислового комплексу та інші.

Обстоюючи законні права громадян, профспілки виступають проти:

• підвищення ціни на газ і тарифів на комунальні послуги;
• «безстрокової шокової терапії», що проводить Уряд;
• відсутності реальних соціально-економічних реформ.


Профспілки вимагають:

► Внести на розгляд Верховної Ради України законопроект щодо підвищення з 1 липня, 1 грудня 2015 року розміру прожиткового мінімуму, мінімальної заробітної плати та прийняття Постанови Кабінету Міністрів України щодо збільшення посадового окладу (тарифної ставки) працівників першого тарифного розряду Єдиної тарифної сітки з метою відповідної компенсації їх інфляційного знецінення у 2014-2015 роках.

► Забезпечити до 1 липня 2015 року проведення індексації грошових доходів населення для забезпечення ефективного захисту трудових доходів, пенсій, соціальних доплат та страхових виплат в умовах високого рівня інфляції.

► Забезпечити до 1 липня 2015 року погашення заборгованості з виплати заробітної плати в повному обсязі на державних підприємствах та підприємствах, у яких частка майна належить державі.

► Вжити вичерпних заходів для погашення заборгованості із заробітної плати на підприємствах інших форм власності.

► Забезпечити дієвий державний нагляд та контроль за додержанням законодавства у сфері трудових відносин, охорони праці та гігієни праці з метою попередження правопорушень, зниження рівня виробничого травматизму і професійних захворювань, нелегальної зайнятості та «тіньової» виплати заробітної плати.

► З метою протидії масовим порушенням трудових прав усунути невиконання Україною Конвенцій МОП № 81 та № 129 про інспекцію праці, для чого з першого півріччя 2015 року привести нормативно-правові акти України у відповідність до норм вказаних Конвенцій, гарантувати вільний, безперешкодний доступ державних інспекторів праці до об’єктів перевірки і робочих місць, необхідну їх кількість та достатнє матеріально-фінансове забезпечення Державної служби України з питань праці.

► Підтримати законопроекти № 2245 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо надання соціальних послуг) і № 2296 «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», які знаходяться на розгляді Верховної Ради України, щодо відновлення з 1 червня 2015 року санаторно-курортного лікування застрахованих осіб і оздоровлення дітей, як ефективного засобу профілактики захворювань і збереження трудового потенціалу нації. За результатами внести відповідні зміни до бюджету Фонду соціального страхування України.

► Внести законодавчі пропозиції щодо відновлення з 1 січня 2016 року соціальних прав та соціальних гарантій працівників, пенсіонерів, чорнобильців, дію яких призупинено та скасовано у 2015 році.

► Забезпечити виконання п. 6.3 Генеральної угоди про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні на 2010-2012 роки щодо здійснення соціального діалогу у процесі розроблення проектів законів України та інших нормативно-правових актів у сфері соціальних, економічних, трудових відносин, а також соціального захисту та досягнення узгодження інтересів і позицій Сторін Угоди.

► Профспілки запрошують представників ЗМІ взяти активну участь у висвітленні події, організованою з метою захисту конституційних права громадян на труд і його оплату, на гідне життя!

Місце проведення пікету: вул. Грушевського, 12/2. Початок: об 11.00.

Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України

Схожі публікації


Догори