Міністерська конференція Болонського процесу: для досягнення якісної вищої освіти треба пройти ще довгий шлях

Міністерська конференція Болонського процесу: для досягнення якісної вищої освіти треба пройти ще довгий шляхНещодавно в Єревані (Вірменія) відбулася Конференція міністрів освіти Європейського простору вищої освіти і четвертий Болонський політичний форум.

За підсумками зустрічей 47 міністрів європейських країн, відповідальних за вищу освіту і науково-дослідницьку діяльність, – «міністрів Болонського процесу» – підписали Єреванське комюніке та Декларацію четвертого політичного форуму Болонського процесу, які спрямовані на подальше впровадження Європейського простору вищої освіти.

Напередодні конференції Європейський комітет профспілок освіти закликав міністрів поліпшити статус працівників вищої освіти і наукових співробітників у Європі.

Члени делегації Інтернаціоналу Освіти та Європейського комітету профспілок, які взяли участь у конференції і представляли позицію працівників вищої освіти, рішуче засудили погіршення умов праці та несприятливе середовище для працівників, у тому числі й зростання темпів втрати академічної свободи, що ставить під загрозу якість і основи Європейського простору вищої освіти та науково-дослідної діяльності.

На жаль, у прийнятому міністерському комюніке та єреванській декларації вимоги профспілок працівників вищої освіти і наукових співробітників з важливих питань щодо забезпечення високоякісної вищої освіти не були відображені.

Коментуючи результати Єреванської конференції, Європейський директор Мартін Рьомер зазначив: «Участь соціальних партнерів у процесі реформування у сфері вищої освіти є необхідною для досягнення цілей Болонського процесу – високоякісного Європейського простору вищої освіти. Неприпустимим є той факт, що позиція соціальних партнерів у сфері вищої освіти не повною мірою інтегровані в реформи і цілі Болонського процесу. Належний соціальний діалог, добре оплачувана праця вчителів, сприятливі умови праці і середовище є найважливішими чинниками для досягнення успіху Болонського процесу».

Цю думку підтримав Генеральний директор директорату Європейської Комісії з питань культури та освіти Ксав’є Патс Монне, який підкреслив: «Для забезпечення високоякісної вищої освіти потрібні добре оплачувані вчителів».

Зрештою, профспілкові вимоги щодо гендерної рівності у сфері вищої освіти дозволили членам делегації Інтернаціоналу та ЄКПО зробити істотний внесок у роботу конференції: необхідність поліпшення гендерної рівності для всіх учасників освітнього процесу була включена в прийняте міністерське комюніке.

47 міністрів позитивно сприйняли нещодавно подану заявку Республіки Білорусь щодо приєднання до Європейського простору вищої освіти та Болонського процесу. Вони спільно погодили трирічну дорожню карту для реформування вищої освіти, що сприятиме інтеграції Республіки Білорусь в Болонський процес.

Мартін Рьомер привітав це рішення та висловив надію на те, що «нові умови для Республіки Білорусь допоможуть не тільки поліпшити мобільність студентів та працівників вищої освіти і наукових співробітників, але й також стануть гарною можливістю для подальшого розширення академічної свободи в Республіці Білорусь».

Наступна конференція міністрів і п'ятий Болонський політичний форум відбудуться в 2018 році у Франції.

Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори