Всеукраїнська школа студентського профспілкового лідера

Всеукраїнська школа студентського профспілкового лідераЦК Профспілки працівників освіти і науки України спільно з Асоціацією правозахисних організаторів студентів України, Харківською обласною організацією Профспілки та за підтримки Міністерства молоді та спорту України з 30 вересня до 3 жовтня 2015 року провели Всеукраїнську школу студентського профспілкового лідера «Студентський профспілковий рух в умовах зміни освітнього простору: виклики сьогодення».

Понад 130 учасників – голови профкомів, їх заступники, актив ППОС вищих навчальних закладів різних областей України – зібралися у студентській столиці України – Харкові – для обговорення актуальних питань соціально-економічного становища молоді та шляхів його поліпшення.

Урочистого тону відкриттю школи надали привітання від Голови Профспілки працівників освіти і освіти України Георгія Труханова, заступника Голови Сергія Романюка, голови Харківської обласної організації Профспілки Лідії Дулуб, віце-президентів АПОСу, голів профкомів провідних вузів Харкова.

«Освіта – не товар. Увесь світ витупає за рівний доступ учнів та молоді до якісної освіти, за більші інвестиції у освіту, за сучасні знання та інновації. За все те, що дозволить молодим людям реалізувати себе й розвивати різні сфери життя й діяльності держави», – наголосив Георгій Труханов виступаючи перед студентством. У своєму слові Голова Профспілки особливий акцент зробив на освітянському бюджеті, його стипендіальній складовій, на різних формах і методах ведення соціального діалогу з владою за кошторис галузі.

Загалом програма Всеукраїнської школи студентського профлідера була розрахована на кілька днів. Протягом усього часу очільники студентських первинок обговорили проблеми, плани і перспективи молодіжного профспілкового руху України, пройшли ряд тренінгів, семінарів та відкритих лекцій.

Так, на робочій секції «Особливості соціально-економічного захисту студентів через положення нормативно-правових актів у сучасних умовах» (модератор – Маргарита Майорова, завідувач відділу студентської молоді ЦК Профспілки) було розглянуто низку питань щодо індексації стипендій учнів ПТНЗ та студентів ВНЗ, роботи за сумісництвом, сучасних підходів ЦК Профспілки до стипендіального забезпечення. Закцентовано особливу увагу на необхідності дотримання прав студентів з соціально незахищених категорій населення.

Особливу увагу та зацікавленість учасників роботи викликало питання оформлення субсидій учням та студентам на відшкодування оплати за проживання у гуртожитках. Учасники обмінювалися досвідом щодо забезпечення пільгового проїзду учнів та студентів, особливостей розподілу стипендіального фонду, забезпечення індексації стипендій, дотримання прав учнів та студентів з числа дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування. Під час секції відбулося обговорення нововведень в законодавстві стосовно реалізації права на академічну мобільність, державної підтримки учасників бойових дій та їхніх дітей, а також внесення змін до відповідних законів України.

Зокрема, на семінарі з елементами тренінгу «Документообіг у профспілковій організації» (модератор Володимир Миронов – завідувач відділу організаційної роботи ЦК Профспілки) учасники розглянули питання складання та оформлення протоколу зборів, конференції, засідання виборних органів, планування роботи первинки, розробки робочого плану проведення будь-якого заходу, конкурсу, кошторису витрат тощо.

У програмі навчанні організатори зробили значний акцент на питаннях реалізації сучасних профспілкових проектів, побудові соціальної комунікації з членами профспілки, особистісне зростання лідерів ППОС та їх іміджу, організацію роботи зі ЗМІ для оперативного поширення достовірної інформації про діяльність первинки у соціальних медіа, друкованих виданнях.

Тренінг за останньою тематикою (модератор – Інна Михальченко, заввідділу інформаційного забезпечення та комунікацій ЦК Профспілки) відзначився активною участю учасників у обговоренні тонкощів спілкування із представниками сфери мас-медіа, формування інформаційних приводів для студентських первинок, підготовці активістів до інтерв’ю у ЗМІ, роботи у соціальних мережах.

Молоді й креативні профлідери активно аналізували, обговорювали, презентували свої думки та ідеї щодо подальших кроків у становленні профспілкового молодіжного руху. За результатами роботи у насиченій програмі учасники школи отримали сертифікати від організаторів, а також яскраві враження, нові знайомства й потрібні знання.

Відгуки про школу у соціальних мережах


«Цьогорічна школа стала для мене своєрідним водоспадом корисної інформації, натхнення та позитивних емоцій. Таке навчання гарне тим, що знайомлячись між собою, ми можемо творити нові проекти і втілювати їх у життя!»
Марина Ячна,
Чернігівський національний педагогічний університет імені Т.Г. Шевченка



«Беручи участь в засіданнях школи профспілкового лідера я постійно відчував радість. Радість за те, що мене оточують гарні люди, які прагнуть дізнаватися щось нове або поділитися своїм досвідом роботи. Радість від того, що я сам був елементом «цієї молодіжної системи» й зміг знайти багато товаришів та колег-однодумців.
Андрій Марусяк,
Національний юридичний університет ім. Я.Мудрого


«Школа студентського профлідера – це завжди радість від зустрічі з друзями із усієї України! Цього року мені пощастило проводити тренінг для профлідерів, що стало ще одним кроком на шляху до мрії! За словами учасників, для мене – вдалий, для них – корисний. Дивлячись на студенську профспілкову молодь, розумієш, у нас світле майбутнє!»
Дар'я Бортникова,
Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна


«Всеукраїнська школа студентського профспілкового лідера залишила у моїй пам’яті тільки позитивні спогади. Компетентні спікери, які знають свою справу, провели тренінги для підняття професійності профспілкових актитвістів. А хороший прийом господарів школи, змістовне дозвілля та незабутні знайомства з однодумцями дадуть змогу покращити продуктивність роботи усієї Профспілки».
Олександр Долінко,
Київський національний лінгвістичний університет


«Всеукраїнська школа студентського профспілкового лідера – це наче велика мозаїка з корисної інформації, позитивних емоцій, культурного наповнення і просто чудових учасників школи. Такої великої кількості позитиву і користі, напевно, ніхто ще не отримував всього за 3 дні. Я безмежно вдячна організаторам школи та керівникам тренінгів, без яких школа не була б школою».
Вікторія Страх,
Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького


«Щиро дякую всім учасникам та організаторам за можливість дізнатися чимало цікавої інформації щодо освіти, комунікацій та безпосередньо роботи в профспілкових організаціях. Ці дні пройшли не даремно! Всі ми на крок стали ближчими до своєї мети. Кожному бажаю успіхів та продуктивної праці!».
Дар'я Колбасіна,
Українська інженерно-педагогічна академія




Інна Михальченко,
Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України


Всеукраїнська школа студентського профспілкового лідераВсеукраїнська школа студентського профспілкового лідера

Всеукраїнська школа студентського профспілкового лідераВсеукраїнська школа студентського профспілкового лідера

Всеукраїнська школа студентського профспілкового лідераВсеукраїнська школа студентського профспілкового лідера

Всеукраїнська школа студентського профспілкового лідераВсеукраїнська школа студентського профспілкового лідера

Всеукраїнська школа студентського профспілкового лідера Всеукраїнська школа студентського профспілкового лідера

Всеукраїнська школа студентського профспілкового лідераВсеукраїнська школа студентського профспілкового лідера

Всеукраїнська школа студентського профспілкового лідераВсеукраїнська школа студентського профспілкового лідера

Всеукраїнська школа студентського профспілкового лідераВсеукраїнська школа студентського профспілкового лідера

Всеукраїнська школа студентського профспілкового лідераВсеукраїнська школа студентського профспілкового лідера

Схожі публікації


Догори