Звернення ЦК Профспілки до профільного комітету щодо законопроекту «Про освіту»

ЦК Профспілки спрямовано звернення до профільного комітету ВРУ  з вимогами не допустити звуження гарантій педагогічним, науково-педагогічним працівникам та спеціалістам освіти щодо рівня оплата праці, фінансування галузі,  запровадження 36 годинного робочого тижня для вчителів тощо.

Профспілка категорично виступає проти запровадження норми про встановлення мінімального посадового окладу педагогічного працівника на рівні трьох прожиткових мінімумів для працездатної особи замість проголосованої у першому читанні норми про мінімальний оклад педагога на рівні трьох мінімальних заробітних плат.

Особливу стурбованість викликає звуження державних гарантій в рівні оплати праці науково-педагогічних працівників, зокрема посадовий оклад викладача-стажиста передбачається у розмірі на 25% вище окладу педагогічного працівника за найнижчою посадою і буде меншим на 1000 гривень від розміру посадового окладу педагогічного працівника, що оплачуватиметься за 15 тарифним розрядом.

ЦК Профспілки наполягає на підвищенні на 20% посадового окладу педагогічного працівника, який пройшов сертифікацію, замість доплати, яка не формує новий розмір посадового окладу.

Необхідно передбачити норму про встановлення державних гарантій педагогічним працівникам на підвищену оплату праці за роботу з дітьми з особливими освітніми потребами та при інклюзивному навчанні.

Профспілка категорично не погоджується з включенням до робочого часу педагогічних працівників, крім навчальної роботи, також методичної та організаційної робіт. Це загрожує запровадженню для вчителів, вихователів, викладачів, музичних керівників та інших педагогічних працівників 36 годинного чи більшої тривалості робочого тижня. Необхідно передбачити норму, що робочий час педагогічних працівників, залежно від їх посад, включає навчальну, виховну, методичну та іншу педагогічну роботу, за виконання окремих видів якої встановлюється додаткова оплата.

Не можна погодитися з нормою законопроекту стосовно забезпечення державою асигнувань на освіту в розмірі не меншому 7% валового внутрішнього продукту. Адже фактичні обсяги фінансування освіти в розмірі 6-7% внутрішнього валового продукту забезпечують лише часткове фінансування навчальних закладів. Видатки в такому обсязі забезпечують лише 40% потреби на оплату праці педагогічних, науково-педагогічних працівників та спеціалістів освіти в розмірах, гарантованих статтею 57 чинного Закону України «Про освіту». Наполягаємо на  гарантіях щодо забезпечення державою бюджетних асигнувань на освіту в розмірі, не меншому десяти відсотків валового внутрішнього продукту.

komtet-osvti-do-zakonu-pro-osvtu-druge-chitannya.pdf [419.7 Kb][490] Завантажити Переглянути документ онлайн  
Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори