За наслідками проведеної освітянами 23 березня акції протесту на засіданні Уряду розглядалося питання щодо підвищення заробітної плати працівникам галузі

    За наслідками проведеної освітянами 23 березня акції протесту на засіданні Уряду розглядалося питання щодо підвищення заробітної плати працівникам галузі.
    В інформації, розміщеній на офіційному сайті Кабінету Міністрів України, повідомляється, що у вступному слові Прем'єр-міністр України Микола Азаров на засіданні Кабінету Міністрів від 23 березня 2011 року зокрема зазначив:"Уряд продовжує послідовну політику збільшення доходів громадян. Ми це робимо і шляхом підвищення соціальних стандартів, і шляхом адресної державної підтримки певних категорій працівників.
    І нікому не дозволено ревізувати цю політику своїми діями.
    Учорашнє пікетування Кабінету Міністрів України вчителями з вимогами, які насправді Уряд розглянув і задовольнив вже три місяці тому – це констатація безвідповідальності профільного міністра і місцевих адміністрацій, які фінансують заклади освіти.
    Чому ви чекали протестів людей найблагороднішої професії, до яких ми повинні ставитися з особливою повагою і увагою? Чому не вирішували питання спокійно, як годиться у звичайному режимі?
    Я вкрай незадоволений, Дмитре Володимировичу, тим, що ви виявилися нездатним вирішити це питання вчасно і без конфліктів. Ви навіть не вийшли до вчителів, не знайшли необхідних слів для своїх людей. Роблю вам суворе попередження.
    Отже, сьогодні Уряд розгляне рішення про встановлення з 1 вересня поточного року 20%-ої надбавки тим педагогічним працівникам, хто досі її не отримував. Це стосується психологів, вихователів тощо дошкільних і середніх спеціальних навчальних закладів, які працюють в системі Міністерства освіти і науки, Міністерства охорони здоров’я, Міністерства культури, Міністерства соціальної політики. Загалом надбавку отримають біля 350 тис. працівників закладів освіти. На забезпечення цього рішення Уряд внесе до Верховної Ради України зміни до витратної частини бюджету на суму майже 370 млн. гривень.
    Хочу звернути увагу суспільства, що незважаючи на складну економічну ситуацію у країні, протягом 2010 року розмір посадових окладів працівників бюджетної сфери, зокрема працівників галузі освіти, переглядався п’ять разів (у січні, квітні, липні, жовтні та грудні 2010 року).
    Сьогодні середній посадовий оклад педагогічного працівника (дошкільного, загальноосвітнього, вищого навчального закладу І-ІІ рівнів акредитації) становить понад 1060 грн., середня заробітна плата – близько 2000 грн.; середній посадовий оклад науково-педагогічного працівника ІІІ-ІV рівнів акредитації – близько 3050 грн. Це не достатньо, але в межах наших можливостей і ми будемо робити все, щоб підвищити цей рівень.
    Також у 2011 році передбачається щоквартальний перегляд посадових окладів працівників соціальної сфери, у тому числі й педагогічних працівників: з 1 січня, 1 квітня, 1 жовтня та 1 грудня.
    Ми не приховуємо, наскільки важко Уряду віднаходити ресурси для збільшення зарплат і пенсій, але не відступимо від свого пріоритету: все, що наші працівники повинні отримати, вони отримають.
    З огляду на це я змушений категорично попередити голів місцевих адміністрацій і міських голів, що вони не мають жодного права вимагати від учителів (та й інших бюджетників) брати відпустки за власний рахунок, - - підкреслюю і на це звертаю увагу профільного Міністра, - щоб залатати дірки своїх місцевих бюджетів. Уряд такого ставлення до людей не потерпить. На кожен факт подібних вимог буде єдина.
    Хочу також привернути увагу членів Уряду до того, що абсолютно несправедлива і неправильна ситуація склалась в системі оплати праці бюджетників. Сьогодні порушені міжпосадові, на основі Єдиної тарифної сітки, співвідношення в оплаті праці між висококваліфікованими спеціалістами та робітниками нижчої кваліфікації. Однакові посадові оклади сформувалися у працівників 1-6 тарифного розрядів (від прибиральника до висококваліфікованого робітника). Це безумовно неприйнятно. Адже ми поставили собі завдання підвищити престижність роботи працівників з вищою освітою, зокрема, вчителів, лікарів, науковців, інших працівників бюджетної сфери. Ми хочемо мотивувати людей працювати краще, продуктивніше, підвищувати кваліфікацію, будувати кар’єру в умовах економіки, яка модернізується.
    Тому доручаю Міністерству соціальної політики, Міністерству освіти і науки, молоді та спорту, Міністерству охорони здоров’я, Міністерству культури, Міністерству фінансів разом з представниками профспілок бюджетної сфери створити робочу групу і протягом місяця підготувати пропозиції щодо відновлення міжтарифних співвідношень і визначити терміни їх запровадження – з урахуванням можливостей бюджету поточного року і в наступні роки."
0
23 березня 2011
3 392

Схожі публікації


Догори