Киргизстан: Профспілка освітян виступає проти проекту закону «Про профспілки»

2 травня 2019 року членська організація ЄКПО в Киргизстані, Профспілка працівників освіти і науки Киргизстану (TUESWK), повідомила про свою позицію і виступила проти проекту Закону «Про профспілки», опублікованого на веб-сайті уряду 12 квітня 2019 року для проведення громадського обговорення.

На думку профспілки освіти, законопроект порушує практично всі права галузевої профспілки як самостійної і незалежної організації. TUESWK передбачає, що це пов'язано з непритягненням галузевих і територіальних профспілок до роботи над законопроектом.

«Законопроект визначає Федерацію профспілок Киргизької Республіки як «єдиного повноважного представника працівників, об’єднаних в її членських організаціях, в соціальному діалозі з Урядом Киргизької Республіки на республіканському рівні», що суперечить конвенціям МОП №№ 87, 98 і 144», заявив Голова ЦК профспілки Асилбек Токтогула.

Більш того, законопроект суперечить низці статей Конституції і Трудового Кодексу Киргизької Республіки, які визначають представництво працівників під час колективних переговорів.

«Профспілка працівників освіти і науки КР об'єднує понад 220 тисяч членів і, відповідно до статті 79 Конституції Киргизької Республіки має законне право пропонувати поправки в проект закону «Про профспілки ». Тому ми вимагаємо беззастережно відкликати цей законопроект з громадського обговорення», сказав на завершення Асилбек Токтогула.

ЄКПО висловлює свою підтримку Профспілці працівників освіти і науки Киргистану і продовжує стежити за розвитком ситуації.

Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори