Українці вільні творити майбутнє: День Гідності та Свободи

День Гідності та Свободи – одне зі знакових державних свят у новітній історії України. Воно приурочене двом революціям в Україні – Помаранчевій революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року.

Щороку День гідності та свободи українці відзначають 21 листопада – в річницю початку Євромайдану. Свято затверджене указом п’ятого президента України Петра Порошенка від 13 листопада 2014 року «Про День Гідності і Свободи».

Згідно із указом, метою запровадження пам’ятної дати стало утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, збереження та донесення до сучасного і майбутніх поколінь об’єктивної інформації про доленосні події в Україні початку XXI століття.

Цього дня вшановується патріотизм і мужність громадян, які восени 2004-го та в листопаді 2013 – лютому 2014 року стали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини й громадянина, національних інтересів Української держави та її європейського вибору.

Цього року в четвер, 21 листопада, Україна вже шостий рік поспіль відзначатиме День гідності та свободи, що об’єднав дві події, які назавжди змінили історію українського сьогодення.

Україна вже заплатила високу ціну за те, що обрала свободу. З вини російського агресора на сьогодні також втрачено тисячі українців, які загинули обороняючи мирне життя, незалежність і територіальну цілісність України.

Традиційно 21 листопада люди поминають загиблих під час Революції Гідності, приносять квіти і лампадки до пам’ятних місць, організовують виставки та акції. Зокрема, цього дня відбувається поминальний молебень і покладання квітів на алеї Героїв Небесної Сотні у Києві, у школах проводяться тематичні уроки чи заходи.

До Дня Гідності та Свободи Національний музей Революції Гідності разом із партнерами підготував низку заходів різного спрямування – виставки, вистави, показ фільмів, інсталяції, презентація книжок і відеороликів, лекції, також стартує кампанія соціальної реклами. Непересічною подією стане відкриття нового виставкового простору просто неба на місці будівництва Музею Революції Гідності.

До Дня Гідності та Свободи Національний музей Революції Гідності та Міністерство культури, молоді та спорту запустили комунікаційну кампанію під гаслом #Вільні_творити_майбутнє

 
Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України

Схожі публікації


Догори