Сьогодні відзначають Введення у храм Пресвятої Богородиці

Християни східного обряду 4 грудня відзначають свято Введення у храм Пресвятої Богородиці. Це свято має також іншу назву – Третя Пречиста. Цього дня варто молитися за Боже благословення для дітей.

Головне завдання Богородичних свят – це показати нам велич, гідність і святість Пречистої Діви Марії, Її роль у відкупленні людського роду та заохотити нас до її вшанування і наслідування. Свято Введення у храм висвітлює нам дитинство Пресвятої Богоматері. 

Саме з цього свята починається підготовка до Різдва Христового.

Народні традиції і прикмети

За багатовікову історію цього свята в народній пам'яті сформувалися безліч пов'язаних з ним вірувань. Прикмети на Введення у храм пресвятої Богородиці стосуються головним чином погоди. 

У православних церквах в свято проводяться урочисті богослужіння і читається тропар Введення в храм Пресвятої Богородиці.

  • Починаючи зі святкової служби на Введення, в храмі звучать різдвяні піснеспіви.

  • Свято припадає на Різдвяний піст, але цього дня дозволено їсти рибу.

  • У народі це свято отримало назву Введення. Вважалося, що в цей день зима остаточно вступає в свої права: Введення прийшло – зиму привело.

  • На Введення зазвичай сніжно і встановлюється санний шлях. Наші предки відзначали Введення веселими зимовими іграми і катанням на санях.

  • Введення у храм – це свято здійснення материнської молитви. День має особливу святу силу, яка захищає жіночу долю, сім'ю, дітей, роботу, а тому цей день особливо шанується жінками.

  • У давні часи напередодні свята дівчата перед сном просили Богородицю ввести їх туди, де їм буде призначено жити, і просили показати уві сні свій майбутній будинок.

  • Морози на Введення обіцяють сувору зиму і морози на всі зимові свята.

  • На Введення верба тріщить. Вважається, що в ніч напередодні Введення розпускаються вербові бруньки, які видають потьохкування, і чим сильний мороз, тим голосніші ці звуки.  


0
4 грудня 2022
5 208

Схожі публікації


Догори