Підтримано законопроект 3515-1 про забезпечення належного рівня оплати праці педагогів

ЦК Профспілки розглянуто проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення передумов для підвищення прожиткового мінімуму на рівень, не нижчий рівня фактичного прожиткового мінімуму», реєстраційний № 3515-1 від 5.06.2020, несений народними депутатами України Н.Ю. Королевською та Ю.В. Солодом, і його підтримано.

Проект Закону враховує переважну частину пропозицій Профспілки, внесених до законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питань формування прожиткового мінімуму та створення передумов для його підвищення», реєстраційний № 3515 від 20.05.2020, поданого народними депутатами України Г.М. Третьяковою, В.О. Струневичем та іншими.

Так, законопроект передбачає встановлення мінімального посадового окладу в розмірі, не меншому за мінімальну заробітну плату, встановлену для працездатних осіб на 1 січня календарного року та не нижче від прогнозного фактичного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, розрахованого відповідно до статті 5 Закону України «Про прожитковий мінімум» у цінах грудня попереднього року.

Набір продуктів харчування та набір непродовольчих товарів має визначатися за участю та погодженням зі сторонами соціального діалогу в натуральних показниках, набір послуг - у нормативах споживання та не може бути встановлений на рівні нижчому, ніж прогнозований фактичний розмір прожиткового мінімуму.

У статті 22 Закону України «Про позашкільну освіту» та статті 30 Закону України «Про дошкільну освіту» передбачено норму, що посадовий оклад педагогічного працівника закладу позашкільної та дошкільної освіти найнижчої кваліфікаційної категорії встановлюється в розмірі 3-х мінімальних заробітних плат, а за кожною наступною кваліфікаційною категорією підвищується не менше ніж на 10%.

Педпрацівники цих закладів, які пройшли сертифікацію, отримують щомісячну доплату в розмірі 20% посадового окладу пропорційно до обсягу педагогічного навантаження протягом строку дії сертифіката.

Посадовий оклад помічників вихователів та нянь встановлюється в розмірі не менше ніж 50% посадового окладу педагогічного працівника закладу дошкільної освіти найнижчої кваліфікаційної категорії.

Передбачено норму забезпечення Кабінетом Міністрів України реалізації положення частини другої статті 61 цього Закону України «Про освіту», передбачивши збільшення посадового окладу педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії до розміру трьох мінімальних заробітних плат і затвердити відповідні схеми посадових окладів (ставок заробітної плати).

Також документом пропонується у Законі України «Про оплату праці» встановити, що мінімальний посадовий оклад встановлюється у розмірі, не меншому за мінімальну заробітну плату, встановлену для працездатних осіб на 1 січня календарного року та не нижче від прогнозного фактичного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, розрахованого відповідно до статті 5 Закону України «Про прожитковий мінімум» у цінах грудня попереднього року.

Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори