Global Teacher Prize Ukraine 2020 обрала учителя-переможця

3 жовтня 2020 року у Києві біля Арки Дружби Народів відбулася церемонія нагородження національної премії Global Teacher Prize Ukraine, яка оголосила ім’я цьогорічного переможця. Ним став Василь Дяків – учитель історії України, громадянської освіти та всесвітньої історії з міста Заліщики Тернопільської області.

Цього року журі обирало переможця серед майже трьох тисяч претендентів. В учительській премії взяли участь освітяни з усіх регіонів, а найактивнішими традиційно стали Київська та Дніпропетровська області.

Спочатку журі обрали ТОП-50 півфіналістів, а далі профільні освітні організації проголосували за ТОП-10 фіналістів.

Global Teacher Prize – це так звана «Нобелівська» премія для вчителів розміром 1 мільйон доларів. У 2015 році її заснував арабський мільярдер Санні Варкі.

В Україні премію Global Teacher Prize Ukraine вручають вчетверте. Гасло премії – «Вчителі важливі». Її метою є підвищення престижу професії вчителя, інформування суспільства про вчителів-новаторів

Василь Дяків отримав 250 тисяч гривень, поїздку на найбільшу освітню подію Global Education and Skills Forum та один рік безкоштовного навчання від організатора премії – «Освіторії». 

 

Василь Дяків викладає історію, громадянську освіту та основи здоров’я. Він має звання «Заслужений вчитель України», торік переміг у конкурсі «Учитель року», а 59 його учнів є переможцями конкурсів Малої академії наук України. Професійна мрія переможця — реформувати систему освіти так, щоб український вчитель став прикладом свободи й відповідальності для учнів.

Під час вручення виголосив промову, якою зворушим усіх присутніх і підкреслив ще раз, що вчителя важливі!

«Вчителі важливі – це справді так. Ми горді з того, що наша педагогічна спільнота впевнено йде до зірок європейських і світових стандартів освіти.

Вчителі важливі! І ми розуміємо та усвідомлюємо те, що ми не хочемо бути в ролі прохачів. Ми творимо реальність. Ми здійснюємо мрії: і інших вчителів, і учнів, і батьків – усіх хто причетний до освітньої системи.

Вчителі важливі! І ми горді з того, що творимо нові команди, які вирішують локальні проблеми для того, щоб українська освіта в глобальному просторі займала почесне високе місце», – сказав переможець.

Також під час премії було оголосили переможців в інших номінаціях.

Так, у номінації «Вибір серцем» Наталія Мосейчук нагородила одразу двох найкращих вчителів на премії Global Teacher Prize Ukraine 2020 – Олега Шведа (вчителя української мови та літератури у Львівському «Охматдиті») та Вікторію Щербакову (вчительку початкових класів, місто Кролевець, Сумська область).

Обидва переможці навчають при лікарнях дітей з інвалідністю. Олег Швед та Вікторія Щербакова отримали 70 тис. грн та готуються до поїздки в Дубай на освітній форум Global Teacher Prize.

У номінації «Вчитель громадянської освіти» перемогу здобула Леся Юрчишин (Новопечерська школа м. Київ, учитель  історії та громадянської освіти). Журі премії відзначили її суперсилу розповідати про складні та болючі суспільні теми простою мовою. Переможниця поїде на Всесвітній економічний форум у Давосі і матиме можливість стати голосом громадянської освіти. Також вона отримала в подарунок ноутбук.

Вчителем-новатором 2020 став Іван Верещака, викладач інформатики та астрономії із села Чулаківка, Херсонська область. Переможець отримав поїздку на Міжнародний освітній форум і технологічні подарунки.

Вперше на сцені Global Teacher Prize Ukraine нагороджували кращого вчителя фізкультури. Переможець – Віталій Мушинський із села Судилків, Хмельницька область, Судилківський ліцей, ДЮСШ «Колос». Віталій Мушинський отримав грошовий приз та поїздку в Олімпійське містечко в Німеччині.

Найкращим вчителем хімії стала Наталія Зима (м. Хмельницький, Технологічний багатопрофільний ліце1 імені Артема Мазура).  Цьогорічна переможниця отримала від Zagoriy Foundation грошову нагороду – 200 тисяч гривень. Половину з них може використати на власний розсуд, а другу – для розв’язання шкільних проблем.

Переможцем у номінації «Здійснення мрії» стала вчителька Тетяна Лугіна з міста Яготин на Київщині. Вона отримала кошти на облаштування у місті місця активного дозвілля молоді.

Народним улюбленцем 2020 і приз глядацьких симпатій отримав учитель початкових класів Андрій Олійник з міста Кам’янське Дніпропетровської області. За нього проголосували понад 40 тисяч осіб. Усього взяли участь 110 тисяч українців. Андрію Олійнику вручили сертифікат на освітню подорож. 


Інна Михальченко,

Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України
Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України
globalteacherprize,GlobalTeacherPrizeUkraine

Схожі публікації


Догори