Профспілкою й МОН узгоджено проект постанови про підвищення оплати праці освітян

ЦК Профспілки погоджено проект постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання оплати праці педагогічних, науково-педагогічних і наукових працівників», що надійшов з Міносвіти.

Проектом передбачається застосування додаткового коефіцієнта 1,5 для визначення з 1 січня 2021 року розмірів посадових окладів педагогічних, науково-педагогічних і наукових працівників закладів, установ освіти, оплата праці яких провадиться відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 30.08.2002 № 1298 «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери».

Одночасно з запровадженням цієї постанови пропонується скасувати низку постанов Кабінету Міністрів України, серед яких постанова № 373 від 23.03.2011 р. щодо встановлення надбавок педагогічним працівникам «за престижність праці» у граничному розмірі 30%, постанова № 22 від 11.01.2018 р. щодо підвищення на 10% посадових окладів та ставок заробітної плати педагогічних працівників, постанова № 36 від 23.01.2019 р. щодо підвищення на 11% посадових окладів науково-педагогічних працівників.

За рахунок включення виплат за престижність педагогічної праці, розміри яких коливаються в межах від 5% до 30% та здебільшого виплачуються вчителям на рівні 10% – 15%, мають збільшитися базові оклади та ставки педагогів, від яких визначаються всі інші виплати, зокрема надбавки за стаж, доплати, винагороди, преміювання, допомога на оздоровлення тощо.

За розрахунками міністерства на таке підвищення необхідно додатково передбачити в Державному бюджеті на 2021 рік 34,6 млрд. грн, з них для працівників, оплата праці яких здійснюється з місцевого бюджету, близько 4,3 млрд. грн, з державного бюджету – приблизно 30,3 млрд. гривень.

Далі – слово за Урядом та народними депутатами України.

Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори