25 грудня християни західного обряду святкують Різдво Христове

ристияни західного обряду святкують Різдво Христове 25 грудня і це один із найважливіших днів у році, який прийнято зустрічати в колі сім'ї.

Різдво для християн західного обряду – одне з найбільш очікуваних свят. Почали відзначати Різдво тільки IV століття, а свято було встановлене Римською церквою, і спочатку його відзначали разом із Хрещенням Господнім.

До Різдва починають готуватися більш ніж за місяць. У європейських країнах воно набагато популярніше, ніж Новий рік. У містах наряджають ялинки, організовують різдвяні ярмарки та влаштовують розваги.

Останній місяць перед Різдвом називають адвентом. У цей час віруючі проходять духовне очищення через покаяння, а також, за можливості, беруть участь у передріздвяних богослужіннях і намагаються проявляти милосердя.

За чотири тижні адвенту необхідно підготуватися до сповіді, щоб з чистим серцем взяти участь у різдвяних богослужіннях і прийняти причастя.

Раніше адвент вважався періодом поста, але зараз обов'язковий пост не дотримується.

У переддень Різдва, 24 грудня, родина збирається на вечерю, яка має складатися з 12 пісних страв – за кількістю апостолів Христа.

За столом прийнято ділитися облатками (освяченим прісним хлібом) і вітати одне одного зі святом, бажаючи всього найкращого.

У саме Різдво в костелах проходять три святкові літургії: нічна меса, ранкова (на зорі) і денна.


На свято прийнято щедро накривати стіл: готують смаженого гусака, качку або індичку, печуть імбирне печиво, пряники, кекси та іншу випічку.

Є прикмета, що Різдво не можна зустрічати в старому одязі, тому наряд має бути новим і красивим.

На Різдво діти, а іноді й дорослі, переодягаються в карнавальні костюми і ходять по вулицях і в будинки, співаючи різдвяні пісні. За це їх пригощають солодощами.

Привітання на католицьке Різдво мають особливий сенс для кожного віруючого. Люди бажають один одному миру в домі, тепла, світла і добра.  


Вважається, що привітання, які прозвучали в це священне свято, обов'язково збудуться.

Вітаємо усіх християн західного обряду з Різдвом Христовим! Бажаємо вам світла і великої радості!

Нехай у вашому житті панує мир, спокій і добро!

Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України

Схожі публікації


Догори