Нові можливості для студентських профкомів

За такою темою сьогодні, 20 травня 2021 року, у Всесвітній день вишиванки відбувся онлайн-семінар голів студентських профспілкових організацій, який зібрав майже сто ініціативних, креативних молодих лідерів студентських профкомів із усієї України.

Участь у роботі заходу взяли керівництво Профспілки – Голова Георгій Труханов, заступники Сергій Романюк та Ольга Чабанюк, заступник Міністра молоді та спорту України Марина Попатенко, директор держустанови «Всеукраїнський молодіжний центр» Євген Бондаренко, Катерина Жданова, менеджер Національного Еразмус+ офісу в Україні, голови та заступники голів студентських профкомів та територіальних організацій Профспілки.

Мета онлайн-семінару – надати студентським профспілковим комітетам та їх членам широкий спектр інструментів для повноцінної партнерської участі у формуванні та реалізації молодіжної політики; створити законодавчі підстави для участі та реалізації грантових проектів.

Відкриваючи роботу заходу Голова Профспілки Георгій Труханов поінформував, що кількість студентства у лавах Профспілки на сьогодні понад 390 тисяч, що становить майже 30% від усієї чисельності членів найбільшої освітянської організації.

Спілкуючись з молоддю він підкреслив, що проблеми студентів завжди у полі зору Профспілки і спільно з обласними організаціями, Радою осіб, які навчаються, намагаються на найвищому рівні контролювати та впливати на вирішення питань, що стосуються стипендій, захисту соціально-незахищених категорій студентів, гуртожитків, першого робочого місця тощо, закріплюючи це у новій Галузевій угоді, законодавчих документах тощо.

 Насамкінець Георгій Труханов побажав онлайн-зібранню у яскравих вишиванках плідної роботи, цікавих презентацій та конструктивного обміну думок.

З настановою використовувати усі можливості для реалізації своїх амбітних планів звернувся до учасників заходу заступник Голови Профспілки Сергій Романюк.

«Лідерські якості, які ви отримаєте тут, можна успішно застосовувати у всіх сферах життя – в науці, бізнесі, праці в державних структурах, адже це може бути найкращим стартом вашої професійної кар’єри! Вірте у свої сили і робіть свою роботу натхненно та якісно», – сказав Сергій Романюк.

Про основні завдання онлайн-семінару розповіла модераторка заходу – заступниця Голови Профспілки, голова Ради осіб, які навчаються, Ольга Чабанюк. Так, за її словами захід має допомогти молодим студлідерам визначити пріоритетні вектори руху та точки перетину студентських профспілкових комітетів та всеукраїнських молодіжних центрів а також знайти можливі шляхи залучення грантових проектів та їх успішно реалізувати.

Ольга Чабанюк також акцентувала увагу на пріоритетах та принципах роботи студентських профкомів у захисті прав та гарантій молоді, які сьогодні включають мобільність, ініціативність, інноваційність, впізнаваність та усі інструменти сучасної громадської роботи із залученням молоді.

Заступник Міністра молоді та спорту України Марина Попатенко розповіла онлайн-зібранню про пріоритети молодіжної політики Україні та практичні інструменти для їх успішного втілення у життя. Зокрема, вона зазначила, що сьогодні міністерство визначилося з векторами роботи, серед яких – підвищення компетенції молоді, волонтерство, соціальна згуртованість та залучення молодих людей до процесу ухвалення рішень і запросила голів студентських профкомів до активної співпраці за цими напрямами.

Насамкінець виступу вона зазначила, що Профспілка освітян завжди наполегливо відстоює позиції молоді та спільних обговореннях законодавчих документів, стратегій і подякувала за роботу

З молоддю потрібно взаємодіяти – з таким лейтмотивом продовжив роботу онлайн-семінару Євген Бондаренко – директор держустанови «Всеукраїнський молодіжний центр». Його доповідь мала дві частини і висвітлювала два важливих питання – розвиток молодіжної інфраструктури в Україні та основи фандрейзингу, де спікер детально зупинився на покроковій інструкції з організації та реалізації успішних проектів із залученням донорських коштів.

Про можливості нової Програми ЄС Еразмус+ на 2021-2027 роки для молоді та молодіжних організацій у своїй презентації висвітлила Катерина Жданова – менеджер Національного Еразмус+ офісу в Україні і наголосила, що Програма буде працювати для досягнення розвитку співпраці, якості, інклюзії, креативності та інновацій на рівні організацій і впровадження стратегій у сфері освіти, професійного розвитку, молоді та спорту.

Вона зокрема, відзначила, що основними цілями буде сприяння академічній мобільності у сфері освіти та професійного розвитку, сприяння навчальній мобільності у сфері молоді та сприяння навчальній мобільності персоналу сфери спорту.

«Сьогодні найсприятливіший час для реалізації студентських ініціатив та колективних проектів. Адже ухвалений закон «Про основні засади молодіжної політики», відкрита нова програма ЄС Еразмус+ в Україні на 2021-2027 роки, створюються програми молодіжного розвитку та ухвалено до підпису нову Галузеву угоду між ЦК Профспілки та Міністерством освіти і науки України. Це надає нашій молоді можливості для професійного розвитку, академічної мобільності та відкриває нові вектори руху студентським профкомам у реалізації молодіжної політики», – підбиваючи підсумки онлайн-семінару сказала Ольга Чабанюк.

У свою чергу учасники заходу зазначали, що студентам важливо відчувати підтримку на найвищому рівні і працювати разом для якісних змін. 

 
Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України

Схожі публікації


Догори