День відповідальності людини

Влітку 2021 року Верховна Рада України ухвалила Постанову «Про встановлення Всеукраїнського Дня відповідальності людини», який буде відзначатись щорічно 19 жовтня.

Всеукраїнський День відповідальності людини – державне свято України, яке, починаючи з 2021 року, відзначатиметься щороку 19 жовтня у день народження Богдана Гаврилишина, автора «Декларації відповідальності людини»

Мета відзначення дня – якісне перетворення українського суспільства у контексті розуміння та підвищення рівня відповідальності, а також вшанування пам’яті великого українця. Ініціатива встановлення Всеукраїнського дня відповідальності людини належить Фонду родини Богдана Гаврилишина.

Історія виникнення Дня відповідальності людини? 

Богдан Гаврилишин, працюючи на світовому рівні як член Наглядової ради Міжнародної академії мистецтва та науки, ще на початку 2010-х дійшов висновку, що однією з передумов виконання Загальної декларації прав людини, прийнятої Генеральною Асамблеєю ООН у 1948 році, є усвідомлення та прийняття кожним членом суспільства також й індивідуальної відповідальності на всіх рівнях. 

У 2014 році професор створив змістовний та лаконічний документ – «Декларацію відповідальності людини», у 15 пунктах якої відобразив різні рівні відповідальності, від особистої до відповідальності на рівні країни та світу. Вони можуть стати дороговказами до більш демократичного, інклюзивного та ефективного суспільства.

Україна стала першою країною у світі, що прийняла День відповідальності людини, як загальнодержавне свято. З 2022 року команда Фонду родини Богдана Гаврилишина спільно з партнерами ініціюватиме запровадження Міжнародного дня відповідальності людини.

Як можна долучитися до відзначення Дня відповідальності людини? 

Інтернет-флешмоб «Я – відповідальність»

У День відповідальності людини 19 жовтня розкажіть у соціальних мережах про те, що для вас особисто означає слово «відповідальність», та яким своїм відповідальним вчинком пишаєтесь найбільше #я_відповідальність #ДеньВідповідальності

Інтернет-флешмоб «5 відповідальних друзів»

Напишіть в соцмережах пост, в якому тегніть 5 (можна більше) своїх найбільш відповідальних друзів. Розкажіть, чому ви їх такими вважаєте, тим самим передаючи естафету далі. Так ми познайомимо усіх відповідальних людей країни між собою. #дію_відповідально  #ДеньВідповідальності 

Інформаційно 

Поділіться з друзями, колегами інформацією про відзначення 19 жовтня в Україні Дня відповідальності людини. Поширити інформацію можна через соціальні мережі, в закритих групах чи чатах. 

Детальніше про те, як можна долучитися можна прочитати на сайті Фонду Родини Богдана Гаврилишина

 Надихаймо один одного на відповідальні дії і підтримувати вогонь позитивних змін через власні маленькі та великі кроки!

Пам’ятаймо, що кожен день – це день відповідальних дій! І хай 19 жовтня стане для вас тим днем у році, коли ви похвалите себе за кожен прояв своєї особистої відповідальності.

Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України
#ДеньВідповідальності

Схожі публікації


Догори