Конституційний Суд України визнав неконституційними положення КАСУ, що обмежують права людини на оскарження судового рішення

Конституційний Суд України визнав неконституційними положення КАСУ, що обмежують права людини на оскарження судового рішення8 квітня 2015 року Конституційний Суд України прийняв рішення №3-рп/2015 у справі за конституційним поданням Уповноваженого Верховної Ради з прав людини щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень частини другої статті 171-2 Кодексу адміністративного судочинства України.

Нормами даної статті встановлено, що рішення місцевого загального суду як адміністративного суду у справах з приводу рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень щодо притягнення до адміністративної відповідальності є остаточним і оскарженню не підлягає.

Конституційний Суд України визнав неконституційними зазначені положення Кодексу адміністративного судочинства України, оскільки вони обмежують права людини на судовий захист.

Конституційний суд вважає, що право на судовий захист включає в себе, зокрема, можливість оскарження судових рішень в апеляційному та касаційному порядку, що є однією із конституційних гарантій реалізації інших прав і свобод, захисту їх від порушень і протиправних посягань, в тому числі від помилкових і неправосудних рішень.

Положення Кодексу адміністративного судочинства України, визнані неконституційними, втрачають силу з дня прийняття Конституційним Судом України зазначеного рішення.

Завантажити документ 3-rp-2015.pdf [177.38 Kb][118] Завантажити Переглянути документ онлайн


Юридичний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори