ЮНІСЕФ: 100 днів війни призвели до того, що 5,2 мільйона дітей потребують гуманітарної допомоги

100 днів війни в Україні призвели до руйнівних наслідків для дітей у таких масштабах та темпах, яких не було від часів Другої світової війни – заявив ЮНІСЕФ. 

Три мільйони дітей в Україні та понад 2,2 мільйона дітей у країнах, які приймають біженців, зараз потребують гуманітарної допомоги. Майже двоє з трьох дітей були переміщені в результаті бойових дій.

Згідно з даними Управлінням Верховного комісара ООН з прав людини, щодня в Україні гине двоє дітей та четверо отримують поранення – здебільшого внаслідок нападів із використанням вибухової зброї у населених пунктах. Цивільна інфраструктура, від якої залежать діти, і надалі зазнає пошкоджень чи руйнувань. 

Станом на тепер постраждали принаймні 256 медичних закладів та кожна шоста «безпечна школа», яку підтримує ЮНІСЕФ на сході країни. Сотні інших шкіл по всій країні також були пошкоджені. Умови життя дітей на сході та півдні України, де активізувалися бойові дії, стають все більш нестерпними.

«1 червня – Міжнародний день захисту дітей в Україні та в усьому регіоні, – зазначила Виконавча директорка ЮНІСЕФ Кетрін Рассел. – Замість того щоб святкувати цю подію, ми невпинно наближаємося до 3 червня – 100-го дня війни, яка зруйнувала життя мільйонів дітей. Без термінового припинення вогню та досягнення миру шляхом переговорів діти продовжуватимуть страждати, а наслідки війни позначаться на вразливих дітях у всьому світі».

ЮНІСЕФ також наголошує, що війна викликала гостру кризу у сфері захисту дітей. Діти, які рятуються від насильства, наражаються на значний ризик бути розлученими з сім’єю, зазнати насилля, жорстокого поводження, сексуальної експлуатації та торгівлі людьми. Більшість із них пережили надзвичайно травматичні події. Ці діти терміново потребують безпеки, стабільності, допомоги у сфері захисту дітей та психосоціальної підтримки – особливо ті, хто перебуває без супроводу дорослих або в розлуці зі своїми сім’ями. Найбільше в житті їм потрібен мир.

У той же час війна і масові переміщення знищують джерела прибутку та економічні можливості, в результаті чого багато сімей залишаються без достатнього доходу для задоволення своїх основних потреб і не можуть забезпечити належну підтримку своїм дітям.

ЮНІСЕФ закликає до негайного припинення вогню в Україні та захисту всіх дітей від небезпеки. Це передбачає припинення використання вибухової зброї у населених пунктах і нападів на цивільну інфраструктуру. 

ЮНІСЕФ закликає забезпечити повний гуманітарний доступ, щоб безпечно й швидко дістатися до дітей, які потребують допомоги, де б вони не перебували.

ЮНІСЕФ та його партнери працюють на місцях в Україні та сусідніх країнах, надаючи дітям та їхнім сім’ям гуманітарну допомогу, зокрема підтримку у сфері захисту дітей, водопостачання та санітарії, охорони здоров’я, харчування та освіти.

В Україні ЮНІСЕФ та партнери доставили життєво важливі медичні та лікарські засоби для майже 2,1 мільйона людей у райони, що постраждали від війни; забезпечили доступ до безпечної води для понад 2,1 мільйона осіб у місцевостях, де мережі було пошкоджено або зруйновано; надали психічну та психосоціальну підтримку понад 610 000 дітей та їхніх батьків та опікунів; та надали шкільне приладдя майже 290 000 дітей. Майже 300 000 вразливих сімей зареєструвалися для участі у програмі грошової допомоги ЮНІСЕФ та Міністерства соціальної політики.

У країнах, що приймають біженців, ЮНІСЕФ підтримує національні, муніципальні та місцеві системи, що надають основні послуги та захист, особливо для найбільш вразливих дітей. Це включає в себе підготовку прикордонників із питань боротьби з торгівлею людьми, розширення навчальних можливостей та інтеграцію дітей-біженців до шкіл, закупівлю вакцин та медичних препаратів, а також створення ігрових та навчальних центрів, які дають маленьким дітям таке необхідне почуття нормальності та полегшення. 

 За матеріалами – ЮНІСЕФ

Схожі публікації


Догори