Україна підписала «транспортний безвіз» з ЄС

29 червня 2022 року у французькому Ліоні Україна та Європейський Союз підписали Угоду про вантажні перевезення автомобільним транспортом. 

Угодою скасовується необхідність отримання українськими перевізниками відповідних дозволів для здійснення двосторонніх та транзитних перевезень в держави ЄС та дозволяє уникнути зупинки експорту української продукції через автомобільні пункти пропуску.

Перемовини про укладання цієї угоди розпочалися ще восени минулого року, але з урахуванням складної логістичної ситуації в Україні, зумовленої блокадою морських портів та пошкодженням транспортної інфраструктури, ЄС значно прискорив процес узгодження угоди.

Угодою передбачаються заходи зі спрощення визнання водійських документів. Відтепер Україна та ЄС звільняють власників посвідчень водіїв, виданих однією зі сторін, від вимоги мати міжнародне посвідчення водія.

Термін угоди складає 1 рік з можливістю пролонгації, а тимчасово набирає чинності уже з дня підписання. На постійній основі Угода запрацює після завершення усіх ратифікаційних процедур.

Міністр інфраструктури України Олександр Кубраков підписує документ

В умовах повномасштабної війни та блокування українських портів, обсяг експорту автомобільним транспортом і, як наслідок, потреба у дозволах на міжнародні перевезення по деяким напрямам зросли у кілька разів.

Із моменту підписання Угоди про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС у 2016 році товарообіг з країнами Євросоюзу зріс майже вдвічі, а кількість вантажоперевезень автомобільним транспортом – на 42%.

За матеріалами – Міністерства інфраструктури України

Схожі публікації


Догори