Сьогодні – День захисників і захисниць України!

Уже скільки років поспіль Україна на державному рівні вшановує своїх захисників. 14 жовтня відзначатимемо День козацтва, День захисників і захисниць України та 80-річчя створення Української повстанської армії.

Сьогодні, коли Україна відстоює незалежність у повномасштабній війні з Російською Федерацією, ці пам’ятні дати тісно переплітаються. Їх поєднують боротьба за державність проти московського режиму і тяглість військових традицій.

Щоб вшанувати сучасних захисників і захисниць України та воїнів УПА, Український інститут національної пам’яті розпочинає інформаційну кампанію під гаслом «Боролись! Боремось! Поборемо!».

Український інститут національної пам’яті має на меті показати тяглість боротьби за державність і військових традицій, а також зв’язок поколінь, які втілювали і втілюють цю боротьбу.

Для українців сьогодні слова «захисник» і «захисниця» – не формальність чи красива фраза. Після 24 лютого 2022 року для всіх цивільних громадян України захист, який неймовірно дорогою ціною надають наші оборонці, – це те, що справді рятує від масових смерті, каліцтв, тортур, ув’язнень та переслідувань. Натомість у тимчасово окупованих містах і селах російський режим чинить злочини, які світ думав, що після Другої світової війни залишилися в минулому.

Розпочата Росією війна у 2014-му, а потім і повномасштабне вторгнення спонукали сотні тисяч українців узяти до рук зброю і стати захисниками.

УПА стала продовженням визвольного руху періоду Української революції 1917–1921 років, а також Української військової організації та Організації українських націоналістів, які виникли після та у відповідь на втрату незалежної української державності на початку 1920-х.

Сьогодні Збройні сили України воюють із тим же ворогом, з яким вела боротьбу УПА. Століттями в Росії, попри декларативну зміну вивісок, відроджується політичний режим, який за своєю суттю є імперським, авторитарним і нацистським.

Віримо, що саме в наш час ця боротьба може завершитися перемогою. Це важливо для України – для самого існування нашої ідентичності, культури та держави, адже неможливо не помічати, що російський режим націлений на геноцид українців. Але це також важливо для всього цивілізованого світу. Тому що від результатів цього без перебільшення екзистенційного протистояння залежить, хто здобуде перевагу – демократії і міжнародний порядок, заснований на правилах та повазі, чи імперії й тиранії.

 

У День захисників і захисниць України щиро бажаємо усім нам найшвидшої перемоги! 

Зичимо усім сміливим воїнам, які боронять нас на передньому краї, вірно та гордо стояти на варті кордонів країни, сміливо та легко відображати всі натиски з боку ворога, усувати будь-які проблеми та перешкоди на горизонті, зберігати оптимізм душі, щастя та віру в серці.

Слава Україні! Героям Слава!

Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України

Схожі публікації


Догори