Зі сльозами і вірою – українці написали диктант національної єдності!

В укриттях, на фронті, в офісах, потягах, школах, бібліотеках, дома і там, де вимушено переселені, за кордоном і на антарктичній станції «Академік Вернадський» – так українці писали диктант національної єдності.

Сьогодні, 9 листопада 2022 року, у День української писемності та мови традиційно відбувся диктант національної єдності.

Цьогоріч текст диктанту був присвячений рідному дому, авторкою його стала письменниця і режисерка Ірина Цілик, а читала диктант геніальна акторка Ада Роговцева.

Тема рідного дому відгукнулася усім. І забувши про пунктуацію та граматику – усі разом переживали слова: «Розкажи мені про свій дім. Той, що пам’ятає твої перші хиткі кроки, і береже щорічні зарубки часу, залишні рукою матері на одвірку….».

Цьогоріч до написання диктанту приєдналися й ті люди, які раніше не робили цього. Адже диктант – це не стільки нагода перевірити свої знання з орфографії та пунктуації, а скоріше – акція єдності.

Авторка тексту диктанту Ірина Цілик також плакала під час диктанту – написала вона на своїй сторінці у Фейсбук. 

«Дивилася, як люди в різних куточках України, в катакомбах, аудиторіях, бібліотеках, а також далеких світах інших країн пишуть Радіодиктант, і плакала весь час»,– пише Ірина Цілик.

Написання Радіодиктанту-2022 адаптовано до умов воєнного часу, розповідали організатори. У різних країнах світу були облаштовані студії для написання диктанту для вимушених переселенців та українців, які живуть за кордоном.

«Де б ви не були, пишіть Радіодиктант національної єдності разом з нами. Ми не перевіряємо знання, це не форма контролю. Ми хочемо, щоб цей диктант писали люди різних професій та інтересів, щоб показати всьому світу, як нас багато. Головне, що ми всі об’єднаємося», – підкреслив Дмитро Хоркін.

 «Не всі українські воїни змогли написати сьогодні диктант, бо захищають мову, тримаючи зброю! Сподіваємось, що ви зробили це за них, на відмінно, так, як вони роблять свою справу!

Мова визначає, ким ми є, за що воюємо і що здобудемо! Мова –теж зброя: тож хай вам буде легко – дотиком пера... А ми, як завжди, вистоїмо і переможемо, навіть коли дуже важко. 

Воюймо на всіх фронтах! 

З Днем української писемності та мови, українці! Разом переможемо!» – так привітав українців Генеральний штаб Збройних Сил України.

 «Ціною життів кращих ми виборюємо право говорити рідною мовою, бути українцями, визначати своє майбутнє. Українська мова – це мова наших батьків і дітей. Мова нашої Перемоги», - підкреслив Головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний.

Якщо ви бажаєте надіслати свою роботу на перевірку, це потрібно зробити не пізніше 10 листопада. 

Перевірятиме роботи найчисленніший незалежний освітянський рух в Україні EdСamp Ukraine, який об’єднав понад 35 000 освітян. 

Результати та переможці будуть оприлюднені в ефірі Українського Радіо у грудні.

Для перевірки потрібно:

Надіслати паперового листа за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик, 26, 01001. Важливо, щоб гриф дати надсилання був не пізніше ніж 10 листопада. 

Сфотографувати/відсканувати написаний текст (у форматі .jpg, .png, .jpeg, .tiff, .pdf) та надіслати його до 11:00 10 листопада на адресу rd@suspilne.media або через електронну форму для отримання робіт. Її оприлюднять на сайті ukr.radio 9 листопада.

11 листопада об 11:00 текст Радіодиктанту буде оприлюднено на сайтах Українського Радіо та Суспільного Мовлення

Інна Михальченко,

Пресслужба Профспілки працівників освіти і науки України
Радіодиктант

Схожі публікації


Догори