Традиції студентства: з історії й донині

Традиції студентства: з історії й дониніБагато хто вважає кращими спогадами студентських років ті, які пов'язані з традиціями навчального закладу, причому з оригінальними і незвичайними.

Традиції дають студентам можливість згуртуватися, розважитися і робити те, чого в звичайному житті вони собі не дозволяють. У перебігу багатьох років студенти вигадували різні ритуали, які потім передавалися з покоління в покоління, поступово перетворюючись в традиції. «Посвята в студенти», «випускний», «екватор» і багато інших студентських традицій живі й донині.

Під час сесії на допомогу студенту приходять деякі пам'ятники. В Україні пам'ятнику Григорію Сковороді на Контрактовій площі в Києві приносять дари: напої або їжу. А студенти Національного університету «Києво-Могилянська Академія» настільки шанують цей монумент, що щороку 15 жовтня миють його від слідів голубиних зазіхань. Деякі студенти чистять свого кумира ще й перед кожним складним іспитом, надівши йому на голову чорну шапочку випускника.

У багатьох західних університетах існує традиція «первісного крику». «Первісний крик» триває від п'яти до десяти хвилин: кожен кричить, що є сили. Вважається, що це знімає напругу сесії.

В Університеті міста Коїмбра, в Португалії, кожен випускник стає учасником барвистої церемонії спалювання різнокольорових стрічок, забарвлених в кольори факультетів. Стрічки, що символізують прощання з навчанням і кінець студентського життя, спалюють у спеціальних горщиках.

У Вроцлавському університеті в Польщі у випускників є традиція «одягати» в безглуздий одяг статую фехтувальника, встановлену перед Університетом, в ніч перед врученням диплома.

Головне ж свято польських студентів – Ювеналія. За дивовижною традицією місцеві студенти відзначають сесію за тиждень до того, як її здадуть. Ювеналія починається з «Korowoda» – грандіозного студентського параду, який закінчується на центральній площі. Потім влаштовують концерти і дискотеки.

У Гарварді, США, кожного лютого проходять студентські театралізовані вистави «Хейсті паддінг». Чоловічі і жіночі ролі в спектаклях виконують виключно представники сильної статі. Ця традиція існує з 1795 року, коли двері Гарварда були відкриті тільки для хлопчиків.

Випускники Гарварду носять мантії і шапочки. У кожної мантії підкладка певного кольору: якщо ти бакалавр, то підкладка малинова (колір Гарварда), якщо ти отримав магістерську ступінь, підкладка – кольору твого бакалаврського університету, а якщо ти іноземець, то підкладка повинна бути кольору твого національного прапора.

У Джорджтаунському університеті студенти відкручують стрілки з годинника вежі Healy Hall і відправляють посилкою в Ватикан. Незважаючи на посилення охорони і благання адміністрації, стрілки, як і раніше, пропадають з годинника раз в 5-6 років. Останній раз стрілки з годинника вкрали в ніч з 29 на 30 квітня 2012 року.

Біля Ґеттінґенського університету в Німеччині наприкінці XIX століття місцева влада встановила статую «Гусятниця Ліза». Дама швидко сподобалася місцевим студентам, оскільки, обряд посвяти в першокурсники полягав в тому, щоб новачки цілували статую. Масових залицянь Ліза не витримала і почала руйнуватися. Через це в вісімдесятих роках поцілунки стали платними.

Оксфордський університет в Англії дотримується і трохи екстравагантних традицій. Щорічно в ніч на 1 травня студенти влаштовують вечірки. А вранці, в продовження традиції, всі бажаючі можуть стрибнути у воду з мосту імені Марії Магдалени.

Перед іспитами студенти прикріплюють на лацкани піджаків бутоньєрки різних кольорів. На перший іспит приколюють білу гвоздику, на наступний – рожеву. На останньому випробуванні гвоздика повинна бути червоною. Окрім того, щасливчиків, які склали іспит, покладено закидати сміттям. Адміністрація Оксфорда намагається боротися з цим явищем штрафами та іншими заходами, але студенти від свого не відступають.

Ми бажаємо Вам не забувати свої студентські роки, формувати свої особливі традиції і пам'ятайте, що ці роки залишаться у вашій душі назавжди!


Відділ студентської молоді ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори