8 Березня: заклик до дій Інтернаціоналу Освіти

8 Березня: заклик до дій Інтернаціоналу Освіти
Шановні колеги!


8 березня 2013 року ми відзначатимемо Міжнародний жіночий день. На другій міжнародній конференції працюючих жінок в 1910 році Клара Цеткін, лідер «Жіночого бюро» Соціал-демократичної партії Німеччини, першою запропонувала ідею щорічного відзначення Міжнародного жіночого дня, коли жінки в усьому світі можуть вимагати виконання своїх політичних вимог.

Із року в рік збільшуючи свою популярність у різних куточках земної кулі, Міжнародний жіночий день став днем визнання, відзначення і мобілізації. Це день визнання досягнень жіночих рухів у розширенні участі жінок у соціальних, економічних та політичних процесах, відзначення досягнень жінок у всіх сферах суспільного і приватного життя, мобілізації зусиль жінок і чоловіків для забезпечення досягнення та підтримання гендерної рівності в усіх сферах життя у всьому світі.

Гендерна рівність – важлива ціль. Крім того, останні дослідження показують, що зростання рівня гендерної рівності у сфері освіти та зайнятості призводить до прискорення економічного зростання.

У цьому році ми відзначаємо 20-ту річницю створення Інтернаціоналу Освіти. Протягом усіх цих років членські організації Інтернаціоналу постійно демонструють свою відданість справі досягнення гендерної рівності в профспілках, в освіті та в суспільстві загалом шляхом впровадження політики та програм Інтернаціоналу.

У резолюції Конгресу Інтернаціоналу Освіти 2011 року з питань гендерної рівності зазначається, що «кількість жінок серед членів профспілок у більшості країнах перевищує кількість чоловіків, однак, прогрес у розширенні участі жінок у керівництві профспілками є повільним і нерівномірним».

У резолюції також підкреслюється, що профспілки несуть відповідальність за забезпечення повного представництва та участі своїх членів на всіх рівнях профспілкової діяльності.

Інтернаціонал Освіти має давню традицію відзначення Міжнародного жіночого дня.

З нагоди цього дня щорічно оприлюднюється заява Генерального секретаря, а членські організації проводять заходи на національному та регіональному рівнях.

У 2013 році, з метою подальшого скорочення розриву між політикою профспілок та її реалізацією, колективно відзначаючи Міжнародний жіночий день, ми закликаємо:

членські організації Інтернаціоналу Освіти, які ще не мають жіночого комітету, створити такий комітет;

• членські організації Інтернаціоналу Освіти, які вже мають жіночі комітети, переглянути організацію їх роботи та пріоритети з метою забезпечення того, що вони відображають і вирішують поточні потреби жінок-членів профспілок учителів та ефективно сприяють досягненню гендерної рівності.


В останній чотирирічній доповіді Інтернаціоналу Освіти щодо становища жінок у профспілках, освіті і суспільстві за 2010 рік членські організації Інтернаціоналу підкреслили важливий зв’язок між нашою внутрішньоспілковою роботою з питань гендерної рівності та поліпшення рівності в галузі освіти і в суспільстві загалом.

Це «Заклик до дій» для всіх членських організацій Інтернаціоналу Освіти: давайте продовжувати працювати заради досягнення більшої рівності чоловіків і жінок у профспілках, в освіті, в суспільстві, як в нашій політиці і програмах, так і на практиці.

Ми будемо відслідковувати прогрес членських організацій у створенні нових жіночих комітетів та активізації роботи і цілеспрямованості існуючих жіночих комітетів протягом 2013 року в ході підготовки до другої Всесвітньої жіночої конференції Інтернаціоналу Освіти в 2014 році і 7-го Конгресу Інтернаціоналу Освіти в 2015 році.

Успішного Міжнародного жіночого дня 2013 року!
Боротьба продовжується!


Фред ван Левен,
Генеральний секретар Інтернаціоналу Освіти

Схожі публікації


Догори