Профспілки освітян долучилися до кампанії з викорінення насилля над жінками

Профспілки освітян долучилися до кампанії з викорінення насилля над жінкамиІнтернаціонал Освіти, його членські організації та інші міжнародні організації взяли участь у щорічній кампанії «16 днів дій проти гендерного насилля», яка проходила з 25 листопада до 10 грудня.

Вони виступили з вимогою викорінення гендерного насилля та закликали уряди вжити заходів для його попередження та захисту жінок та дівчат від нього.

28 листопада країни-члени ООН підтримали перший в історії проект резолюції щодо викорінення жахливої практики жіночого обрізання, який буде розглядатися Генеральною Асамблеєю ООН у грудні 2012 року. У резолюції закликається визнати 6 грудня Міжнародним днем нетерпимості до практики жіночого обрізання.

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун назвав проект резолюції великим досягненням у питанні захисту мільйонів жінок і дівчат. «Я з нетерпінням очікую на прийняття Асамблеєю цієї резолюції, яка буде важливим кроком у справі захисту жінок і дівчат та боротьбі з безкарністю цієї «традиції», – наголосив він.

У Європейському Союзі напередодні Міжнародного дня боротьби з насиллям щодо жінок 25 листопада, Європарламент прийняв Декларацію, у якій закликав ЄС ратифікувати Конвенцію Ради Європи щодо насилля над жінками.

Інтернаціонал Освіти: освітні заклади – безпечне місце для дівчаток

Генеральний секретар ІО Фред ван Левен зазначив, що Інтернаціонал Освіти підтримує всі ініціативи та дії, спрямовані на боротьбу з дискримінацією та насиллям над жінками і дівчатами.

«Ми вважаємо, що сфера освіти повинна бути безпечною для учнів, студентів та викладачів жіночої статі, яким має бути гарантовано доступ до якісної державної освіти», – наголосив він.

Він зазначив, що прогрес в охопленні шкільною освітою як дівчаток, так і хлопчиків є досить незначним. Згідно з Всесвітньою доповіддю з моніторингу (ВДМ) ЮНЕСКО по програмі «Освіта для всіх» 2012 року, 54 % з 61 мільйона дітей, які не навчаються у школі – дівчатка, а кожна четверта жінка у світі не вміє читати чи писати.

Ван Левен також наголосив на своєму переконанні, що лише шляхом інтеграції гендерної політики в освітню політику у всіх сферах та на всіх рівнях можна досягти реального просування вперед у справі викорінення усіх форм дискримінації та досягнення прогресу в ліквідації насильства щодо жінок.

Глобальні профспілки на засіданні Комісії ООН зі становища жінок у 2013 році

Викорінення та попередження усіх форм насильства щодо жінок і дівчат буде однією із пріоритетних тем на порядку денному засідання Комісії ООН зі становища жінок, яке відбудеться в березні 2013 року.

Інтернаціонал Освіти та інші глобальні профспілки об’єднали свої зусилля для проведення агітаційної роботи та виступили зі спільною заявою до ООН «Профспілки заявляють: Жодного компромісу щодо дотримання прав жінок. Недопустимість насильства щодо жінок і дівчаток».
Членські організації Інтернаціоналу Освіти запрошуються взяти участь та сприяти роботі делегації Інтернаціоналу на засіданні Комісії ООН зі становища жінок.

Насильство щодо жінок


Насильство щодо жінок існує у всіх країнах і в усіх суспільствах, від нього страждають всі групи жінок і дівчат. Кожна третя дівчинка, народжена сьогодні, у своєму житті зіштовхнеться з тими чи іншими формами насильства. Насильство щодо жінок і дівчат може бути фізичним, сексуальним, психологічним і економічним.

Глибоко вкоріненою є думка, що жінки не рівня чоловікам. Вона формує реалії життя мільйонів жінок і дівчат, які позбавлені права голосу, свободи, економічної незалежності і рівного доступу до освіти і роботи.

Випадки насильства щодо жінок трапляються в приватних і громадських місцях, як в реальному, так і у віртуальному світі.

Насильство щодо жінок і його загроза позбавляють жінок їхніх основних прав людини. Насильство може приймати різні види і форми:

• Примусовий шлюб і шлюб у дитячому віці – більше, ніж 60 мільйонів дівчат у світі видають заміж в дитячому віці, до досягнення ними 18 років.

• Феміцид – серед жінок у віці від 15 до 44 років акти насильства є причиною більшої кількості смертей і випадків інвалідності, ніж рак, малярія, ДТП і війна разом узяті. Можливо найпоширеніше порушення прав людини, яке ми сьогодні знаємо, насильство щодо жінок руйнує життя, розколює суспільство і гальмує розвиток.

• Злочини, здійснені заради «честі» – за оцінками жіночих правозахисних груп щорічно більше 20 тисяч жінок вбивають заради честі в Південній Азії і на Близькому Сході.

• Сексуальні переслідування – від 40 до 50% жінок у країнах Європейського Союзу стикаються на робочих місцях з небажаними сексуальними пропозиціями, фізичним контактом, або іншими формами сексуальних переслідувань.

• Жінки і військові конфлікти – в численних військових конфліктах жінок систематично ґвалтують учасники бойових дій.

• Жінки з інвалідністю – 83% жінок з інвалідністю зіштовхуються із сексуальними переслідуваннями протягом свого життя. Особливо не захищеними є психічно неповноцінні жінки, які перебувають в установах закритого типу.

• Насильство щодо жінок та ВІЛ/СНІД – 17 мільйонів жінок у світі живуть зі СНІДом, 50% з них були інфіковані своїми партнерами-чоловіками.
• Обрізання жіночих статевих органів – від 100 до 140 мільйонів дівчат і жінок у світі пережили обрізання статевих органів.

• Торгівля людьми – жінки і дівчата складають 80% від приблизно 800 тисяч людей, які щорічно потрапляють в тенета работоргівлі.

• Насильство щодо представників сексуальних меншин – жінки, які не відповідають суспільним очікуванням сексуальної поведінки і статевої приналежності, наражаються на підвищений ризик насильства через свої сексуальні вподобання чи гендерне самовизначення. Достовірної статистики щодо насильства у відношенні цих груп немає, оскільки більшість його жертв не повідомляють про злочин в правоохоронні органи через глибоко укорінені страх і недовіру.

• Традиційна практика – перевага синам, обмеження або відсутність доступу до освіти для дівчат, ранній шлюб, придане, стереотипна робота.

Профспілки за поінформованість і мобілізацію проти дискримінації

Профспілки мають хороші можливості для сприяння, реалізації та моніторингу законодавства, що сприяє гендерній рівності та захисту від насильства та переслідувань.

Навіть, якщо закони існують, суспільство, і особливо жінки, не завжди знають про них. Насильство щодо жінок породжує нерівність і прогалини в розвитку, впливає на добробут сьогоднішнього і майбутніх поколінь.

Викорінення насильства вимагає активних дій з боку державних органів у розробці та впровадженні відповідних превентивних заходів з метою забезпечення правового захисту та розслідування злочинів, надання підтримки та компенсації жертвам.

Профспілки, у свою чергу, можуть:

– підвищувати поінформованість і мобілізувати своїх членів проти дискримінації і насильства;

– вносити питання попередження та викорінення насильства в порядок денний соціального діалогу;

– лобіювати уряди з метою ратифікації Конвенції ООН про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок, конвенцій МОП № 111 про дискримінацію в галузі праці та занять, № 189 про гідну працю для домашніх працівників та № 182 про заборону дитячої праці, реалізації Рекомендації МОП № 200 про ВІЛ/СНІД;

– не мовчати і діяти з метою викорінення насильства на робочих місцях;

– включати заходи щодо захисту жертв насильства в сім’ях у колективні угоди.


Міжнародний відділ ЦК Профспілки

(використано матеріал сайту Інтернаціоналу Освіти)

Схожі публікації


Догори