Молдова на шляху до реформ

Молдова на шляху до реформНа початку березня 2015 року у Кишиневі відбувся з'їзд Профспілки працівників освіти і науки Молдови, яка об’єднує викладачів і студентів на всіх рівнях освіти.

На порядку денному з'їзду були питання щодо реформи освіти і підвищення зарплати та покращення умов праці для освітян.

Зарплата вчителя в Республіці Молдова є однією з найнижчих в Європі, однак завдяки постійним зусиллям Профспілки восени минулого року вона була підвищена на 20%. Профспілка продовжує боротися за подальше зростання зарплат освітян. У середньому вчитель заробляє близько 200 – 250 доларів на місяць.

З'їзд Профспілки працівників освіти і науки Молдови відбувся на фоні конфлікту в сусідній Україні, який нагадує громадянам Молдови про їхні власні проблеми з Придністров'ям.

Нещодавно Молдова підписала Угоду про асоціацію з Європейським Союзом, яка значно розширить можливості для торгівлі та співробітництва з ЄС. Голова профспілки освітян Молдови Дімітрій Іванов зазначив: «Ми повинні бути відкриті для нових європейських ідей та забезпечити відповідність європейським стандартам та цінностям».

Європейський директор Мартін Рьомер у своєму виступі перед делегатами з’їзду заявив: «Політики можуть приймати рішення, які хочуть, але саме вчителі на місцях не тільки відповідають за реалізацію реформ, а й мають вирішальне значення для успіху цих реформ. Проблема в тому, що вчителі повинні бути безпосередньо причетними до реформ, щоб ці реформи мали успіх. Цього ніколи не станеться, якщо вчителі і їх профспілка не будуть залучені до соціального діалогу».

Мартін Рьомер пообіцяв підтримати Профспілку вчителів Молдови в реалізації Угоди про асоціацію з ЄС. Ця підтримка може включати і розробку конкретного проекту в сфері освіти Молдови за фінансування Європейського Союзу.

Профспілка працівників освіти і науки Молдови об’єднує в своїх рядах більше 100 тисяч членів, що становить дуже високий відсоток працівників освіти у відносно невеликій країні з 4-мільйонним населенням.

Делегати З’їзду переобрали Дімітрія Іванова Головою профспілки на наступний 5-річний термін.

Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори