«НотаЄнота» в ТНПУ імені Володимира Гнатюка

Студенти факультету філології і журналістики Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка взяли участь у всеукраїнському проєкті – антифейковій інтелектуальній грі «НотаЄнота», яку започаткувала фактчекінгова ініціатива «НотаЄнота». Це відбулося у середу, 15 березня 2023 року.

«НотаЄнота» – це всеукраїнський проєкт, який реалізується в межах акселератора проєктів із протидії дезінформації Mediengeist, що імплементується у партнерстві Goethe-Institut Ukraine з науково-популярним медіа Куншт.

Організаторкою та модераторкою інтелектуальної гри була кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри журналістики Олеся Мединська.

В антифейковій інтелектуальній грі взяли участь чотири команди: «Ділові котики» (Ж-34), «Black team» (Ж-14), «Інфомедійно стійкі» (СОУМ-21) та «ДеФактори» (СОУМА-22, СОМПУ-23). До складу журі увійшли: доц. Оксана Кушнір, доц. Наталія Біла, магістрантки спеціальності 061 Журналістика Тетяна Панченко та Тетяна Ленько. 

На початку гри організаторка Олеся Мединська ознайомила команди з правилами. Учасникам було заборонено користуватися мобільними телефонами та іншими гаджетами для пошуку відповідей. Єдиний ресурс – знання та кмітливість команд. 

«В умовах російсько-української війни в інформаційному просторі активно артикулюються російські дезінформаційні та пропагандистські наративи. Сьогодні дуже важливо уміти протистояти інформаційній агресії Росії, виявляти інформаційні вкиди, ворожі наративи, які дискредитують українську державу. Місія гри – формувати критичне мислення, вміти ідентифікувати в інфопросторі російські пропагандистські та дезінформаційні наративи», – зазначила Олеся Мединська.

Команди кмітливих фейкоборців вирішували антифейкові завдання різного формату та рівня складності. Гра включала відкриті запитання, конкурс на вміння шукати недостовірну інформацію, працювати з фото- і відеофейками, ребуси тощо. Під час інтелектуальної гри вчилися ідентифікувати фейки, медіаманіпуляцію, діпфейки, на основі практичних кейсів аналізувати фото-, відеосюжети, які поширює країна-агресор, протистояти маніпуляціям та ворожим впливам.

Що таке фейк, пропаганда, маніпуляція?, Яку новомову застосовують російські окупанти щодо України?, Як протидіяти фейковим новинам і дезінформації?, Які якісні джерела інформації? – на ті та ще низку інших запитань дала відповідь керівниця гри.

Завершився захід перемогою команди «Black team» (група Ж-14), яка набрала найбільшу кількість балів. Лідеру команди Олеся Мединська вручила диплом переможця і символічну нагороду – херсонського Єнота, якого упродовж гри «визволяли» з російського пропагандистського полону. Інші учасники гри отримали патріотичні наклейки.

«Цей захід виявився не тільки інформативним і повчальним, а ще й цікавим для усіх нас. Я вважаю, що абсолютно кожна людина повинна вміти розпізнавати фейки, дезінформацію, пропаганду, адже дезінформація стала справжньою зброєю у російсько-українській війні», — зазначила капітан команди «Black team» Вікторія Райца. 

 «Враження від заходу лише позитивні. Я дуже люблю схожі івенти: ти дізнаєшся безліч нового, цікавого й корисного. Тішить, що форма нашої роботи була саме в командах, адже так ми згуртувалися ще більше, кожна із учасниць проявила себе на всі 100 %», – наголосила капітан команди «ДеФактори» Марія Голинська.

Катерина Магула (команда «Ділові котики») вважає інтелектуальну гру корисною, оскільки активізує учасників, «мізки змінюють напрямок діяльності, плюс самовдосконалення і нові знання завжди в моді».

«Я задоволена, що мала можливість взяти участь у такому заході. У майбутньому була б рада бути присутньою на подібних подіях», – закцентувала капітан команди «Інфомедійно стійкі» Катерина Чура.

 

Вікторія Райца, студентка І курсу спеціальності «Журналістика»

Олеся Мединська, к. філол. н., доц. 

ТНПУ імені Володимира Гнатюка

 

Схожі публікації


Догори