Підбили підсумки – визначили завдання

20 квітня 2023 року відбулося перше у цьому році засідання Ради Тернопільської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України.

Голова обласної організації Людмила Мокей, доповідаючи про роботу Тернопільської обласної організації Профспілки за 2022 рік, акцентувала на тому, що російська агресія створила нові жахливі реалії, в яких освітяни, як і увесь український народ, змушені жити, працювати, навчати дітей. Відповідно, щодня мати певні потреби, зустрічатися з проблемами, усвідомлювати ризики та виклики. 

«Незважаючи на усі складнощі, – відзначила доповідачка, – робота нашої обласної профорганізації та її структурних ланок  у 2022 році в умовах воєнного стану спрямовувалась на представництво та захист трудових, соціально-економічних прав та інтересів спілчан. Також у цей період виник і розвинувся новий вид профспілкової діяльності – волонтерська допомога». 

Голова обласної організації навела конкретні приклади вжитих заходів, завдяки котрим вдалося попередити або відмінити протиправні рішення органів влади, місцевого самоврядування, керівників закладів освіти, виданих всупереч вимогам законодавства про працю чи освітянського законодавства, не допустивши порушення трудових прав працівників закладів освіти, або надати практичну допомогу спілчанам у їх відновленні.

Багато викликів проявилося на тлі набуття під час воєнного стану чинності низки законів України, котрі суттєво звузили права працівників, тому надсилалися звернення до народних депутатів Верховної Ради України з метою вжиття відповідних заходів для відновлення цих прав. Результатом спільних дій профспілкових організацій усіх рівнів, уміло спрямованих керівництвом Профспілки працівників освіти і науки України, стало досягнення позитивного результату для освітян – відновити право на відпустку повної тривалості, не допустити спроб для надання можливості органам місцевого самоврядування закривати заклади загальної середньої освіти під час війни без громадського обговорення тощо.

Голова обласної організації також зазначила, що постійний моніторинг стану виплати заробітної плати працівникам освіти, вжиття можливих заходів щодо недопущення безпідставного її зменшення в умовах економії через урізання обсягів державної освітньої субвенції щоденно перебували на порядку денному профспілкової діяльності.

Присутні члени Ради обговорили важливість покращення внутрішньоспілкової діяльності, профспілкової мотивації, необхідність впровадження нових актуальних форм  роботи із молоддю, яка працює і навчається. В обговоренні взяли участь заступник голови обласної організації Оксана Піхурко, голова ОТПО Бережанщини Олександра Соляр, голова ОТПО Бучаччини Євген Рій, голова первинної профорганізації Кременецької обласної гуманітарно-педагогічної академії ім.Т. Шевченка Василь Трифонюк, голова первинної профорганізації Борщівського професійного ліцею Сергій Вахула.  

Визначаючи пріоритетні завдання члени Ради у підсумку вирішили: усім структурним ланкам обласної організації і надалі налагоджувати дієвий діалог з органами управління освітою територіальних громад, керівниками закладів освіти на принципах партнерства та соціального діалогу з метою недопущення порушення  прав освітян, впроваджувати нові форми і методи профспілкової діяльності, працювати над створенням профспілкового кадрового резерву з числа молодих спілчан,  вживати заходів для збереження цілісності та єдності Профспілки, а також продовжувати надання посильної допомоги Збройним Силам України, іншим військовим підрозділам до завершення воєнного стану та перемоги над ворогом.

 

Тернопільська обласна організація Профспілки 

Схожі публікації


Догори