Соціально-економічний захист та інформаційна робота: питання семінару профспілкових лідерів Одещини

25 травня 2023 року в режимі онлайн відбувся семінар голів територіальних організацій Профспілки, первинних профспілкових організацій закладів вищої, фахової передвищої, професійно-технічної освіти. У заході взяли участь фахівці виконавчого апарату ЦК Профспілки.

Відкрила семінар голова Одеської обласної організації Профспілки Любов Корнійчук.

Про актуальні питання діяльності галузевої Профспілки в сучасних умовах проінформував заступник голови Профспілки працівників освіти і науки України Сергій Романюк. Він навів показники державного бюджету і підкреслив, що в цьому році фінансування освіти зменшилося майже на 40 млрд. гривень у порівнянні з минулим роком. У світлі цієї ситуації Сергій Михайлович навів цифри мінімальної зарплати, тарифних розрядів та доходів працівників закладів освіти. Проінформував  також про новації фінансування освітньої галузі в цьому році: виділення 1,5 млрд. гривень на безпечні умови навчання та 1 млрд. гривень на придбання шкільних автобусів тощо. 

У своєму виступі заступник голови Профспілки порушив питання  роботи вчителів-пенсіонерів за безстроковими трудовими договорами, збільшення тривалості днів відпустки педагогічних, науково-педагогічних  працівників, роботи за сумісництвом у школах та вишах тощо. 

Окремо Сергій Романюк зупинився на питанні освітньої субвенції. Профспілці вдалося відстояти свою позицію, що за рахунок коштів освітньої субвенції всі години роботи в школі, що передбачені державним стандартом, мають оплачуватися. Також позитивно вдалося попрацювати з Міністерством соціальної політики стосовно перегляду законодавчих норм про оплату лікарняних за сумісництвом: над цим у міністерстві наразі ведеться робота. 

Одна з перемог галузевої Профспілки – сприяння тому, щоб нове Положення про атестацію педагогічних працівників запрацювало з 1 вересня 2023 року. 

Також Сергій Романюк розповів про співпрацю ЦК Профспілки з новим Міністром освіти і науки України Оксеном Лісовим та зазначив, що новий соціальний партнер уважно поставився до запитів Профспілки. Це дає сподівання, що співпраця галузевої Профспілки та Міністерства освіти буде ефективною та плідною. 

Наприкінці заступник голови Профспілки наголосив, що ми не самі: нас підтримують колеги з профспілок інших країн а також з Інтернаціоналу освіти. Нещодавно іноземні колеги відвідували Київ та побачили на власні очі ситуацію в країні. Цей досвід підсилив їх позицію щодо підтримки українських освітян.

На семінарі порушувалися не лише питання соціально-економічного захисту. Завідувачка відділу інформаційного забезпечення та комунікації Профспілки Інна Михальченко провела презентацію з теми «Інформаційна робота – пріоритетний напрям діяльності профспілкових органів». Вона розповіла про розвиток інформаційної роботи в Профспілці, її територіальних організаціях та представництво в медійному просторі – від створення сайтів до відкриття сторінок у сучасних соціальних мережах. 

У своїй доповіді Інна Михальченко підкреслила, що в умовах війни особливо важливо системно інформувати спілчан про свої дії, зокрема й про волонтерську діяльність. «Якщо ми про себе не розповімо, про нас розповість хтось інший» – цей вислів стосується не лише інформаційної роботи, а й створення позитивного іміджу Профспілки.

Про нагальні питання безпеки праці і навчання виступила Євгенія Басиль, представник Одеської ОО ППОНУ з питань охорони праці, завідувач відділу охорони праці Національного університету «Одеська політехніка». 

У своїй доповіді, що супроводжувалася демонстрацією мультимедійної презентації, вона торкнулася не лише аспектів безпеки праці ы навчання, але й нововведень у трудовому законодавстві. Окремо Євгенія Євгенівна зупинилася на темах протидії мобінгу, проведенні інструктажів з безпеки на робочому місці, оформлення працівників з інвалідністю тощо. В питанні запобігання виробничого травматизму учасники отримали багато корисних порад з приводу обладнання робочих місць.

Завершився онлайн-семінар нарадою з головами підвідомчих організацій, яку провела голова Одеської обласної організації Профспілки Любов Корнійчук. Вона проанонсувала обласні заходи, що найближчим часом відбудуться – зокрема засідання Молодіжної ради Одеської обласної організації Профспілки та семінар, присвячений новому Положенню про атестацію педагогічних працівників. Також на нараді обговорили питання літнього оздоровлення та відпочинку спілчани та їхніх дітей, відпусток працівників освіти тощо.


 

Служба зв’язків з громадськістю і ЗМІ Одеської обласної організації Профспілки 

Схожі публікації


Догори