Семінар-нарада з профактивом освітніх установ Новоселицького району

Семінар-нарада з профактивом освітніх установ Новоселицького району
Громадяни України мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом.
Стаття 46 Конституції України


Саме ці слова стали епіграфом до семінару – наради з головами первинних профспілкових організацій, яка відбулася відповідно до плану роботи Новоселицького райкому Профспілки.

На порядок денний винесено питання стосовно змін у законодавстві щодо загальнообов’язкового державного соціального страхування. Необхідність проведення такого заходу була обумовлена численними зверненнями, які надходили протягом останнього часу до освітянської профспілки.

Тож, у ході семінару голова райкому Профспілки Л.І. Єремейко наголосила на змінах у порядку нарахування та виплати допомоги із соціального страхування, які проводяться за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.
Особливу увагу учасників було звернуто на обчислення страхового стажу для оплати Листків непрацездатності, наголошено на тому, що починаючи з 1 січня 2011 року період перебування працівників у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку не зараховується до страхового стажу за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності (тобто для оплати лікарняних).

Учасники семінару отримали методичні рекомендації щодо порядку заповнення зворотного боку лікарняного за місцем роботи хворого, розглянули порядок здійснення санаторно-курортного лікування, надання новорічних подарунків для дітей застрахованих осіб та отримали нормативно-правові документи, що регулюють вищезазначені питання.

Не менш актуальними були і окремі питання пенсійного забезпечення, при обговоренні яких голова райкому наголосила про те, що починаючи з 1 січня 2004 року для призначення пенсії обчислюється страховий стаж. Законом України «Про загальнообов‘язкове державне пенсійне страхування» передбачено, що страховий стаж – це період, протягом якого особа підлягає загальнообов‘язковому державному пенсійному страхуванню, та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не менше, ніж мінімальний страховий внесок. Тобто, якщо працівнику нарахована заробітна плата не менше законодавчо встановленого мінімального рівня (з 1 січня 2012 року – 1073,00 грн; з 1 квітня 2012 року – 1094,00 грн; з 1 липня 2012 року – 1102,00 грн; з 1 жовтня 2012 року – 1118,00 грн; з 1 грудня 2012 року – 1134,00 грн) і з неї сплачено єдиний соціальний внесок, то такий місяць повністю враховується в страховий стаж і заробітна плата за цей місяць враховується для обчислення пенсії. У випадку коли ж сума нарахованої заробітної плати, з якої сплачені внески, менша за мінімальний рівень, страховий стаж становить неповний місяць і обчислюється пропорційно нарахованій заробітній платі.

Відповідаючи на запитання, які частіше хвилюють членів профспілки, Л.І. Єремейко підкреслила, що починаючи з 1 січня 2004 року, до страхового стажу не зараховуються: період навчання у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах, час відпустки по догляду за дитиною з 3 до 6 років. Водночас до страхового періоду зараховується: військова служба, тимчасова непрацездатність, догляд за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Цікавить педагогів і такий вид соціального забезпечення, як пенсія за вислугу років.

Щодо цього питання Лілією Іванівною було поінформовано присутніх про те, що залишаються незмінними норми щодо призначення пенсії за вислугу років, незалежно від віку, працівникам закладів освіти.

Акцентовано увагу і про надану можливість відстрочити призначення пенсії за вислугу років із відповідною компенсацією. Так, пунктом 71 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» передбачено, що особам, які на день досягнення пенсійного віку, визначеного статтею 26 цього Закону, працювали в закладах та установах державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до пунктів «е» – «ж» статті 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення», і мають страховий стаж (для чоловіків – 35 років, для жінок – 30 років) на таких посадах, за умови що вони до цього не отримували будь-яку пенсію, при призначенні пенсії за віком виплачується грошова допомога, яка не підлягає оподаткуванню, у розмірі їх десяти місячних пенсій станом на день її призначення. Виплата зазначеної грошової допомоги здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету.

Разом з тим профспілкові лідери мали можливість звернутися до райкому Профспілки із запитаннями юридичного характеру, які цікавлять членів профспілки, обговорити нагальні питання, які цікавлять освітянські колективи.

Новоселицька районна організація Профспілки, Чернівецька область

Схожі публікації


Догори