Ювілей інтелекту в Хусті

Ювілей інтелекту в ХустіУ далекому 1987 році за ініціативою тодішніх голови райкому профспілки Богдана Деленка та інспектора райвно Олександра Гинцяка у місті над Тисою відбулася перша гра «Що?Де?Коли?» серед команд освітніх закладів Хуста.

Завзято підхопили і гідно продовжили цю захоплюючу справу Володимир Квик та Валерій Ігнатко. І ось уже 25 років поспіль столиця Карпатської України заполонена інтелектуальними іграми, інтерес до яких щоразу зростає. Цікаві турніри захопили не тільки освітян, а й лікарів, підприємців, а також і держслужбовців. Клуб ерудитів стрімко поповнювався новими й новими гравцями, зростали вимоги до складності та змісту запитань, удосконалювалися форми проведення інтелектуальних змагань.

За ці роки було все – і розпачі, і піднесення, і злети, і падіння. Та ігри не припинялися: і тоді, коли у 90-х роках від них відібрали приміщення «Будинку вчителя», і коли не виплачувалася заробітна плата вчителям, і навіть тоді, коли здавалося, що не до цього сьогодні. Завжди знаходилися підтримка, надійне плече і притулок для проведення ігор. Інтелектуальний клуб продовжував працювати, розширюючи коло учасників.

Поступово налагодилася співпраця з місцевим телебаченням, і час від часу телеглядачі мали змогу спостерігати за іграми «Що? Де? Коли?» з екранів своїх телевізорів. За останні 2 роки трансляція вчительських, учнівських та студентських ігор, а також ретро, набула систематичного характеру на каналі «РТК «Хуст». Ігри охопили майже всі вікові категорії: школярів, студентів і дорослих. Незмінні ведучі дорослих та дитячих ігор Володимир Квик і Валерій Ігнатко впевнено збирають аудиторію на цікаві турніри.

Знаково, що у 2012 році Хустському міському комітету профспілки працівників освіти вдалося відродити Будинок вчителя. І ось ювілей інтелекту в м.Хусті відзначався уже у власному приміщенні.

З нагоди 25-річчя першої гри «Що? Де? Коли?» у просторому залі зібралося багато людей - ветерани клубу, капітани команд-чемпіонів І та ІІ сезонів, 15 команд-учасниць ювілейної гри, запрошені гості і всі, хто так чи інакше причетний до становлення, розвитку і діяльності клубу знавців. На великому екрані спливають кадри ретро-ігор, а разом з ними – теплі спогади про молодість, запал та енергію, нестримну жагу перемоги. І на сьогоднішній грі майже все так, як і 25 років тому - той же молодечий запал, ті ж емоції і демонстрація високої ерудиції. А про вік лише нагадують хіба що дорослі діти, які сьогодні за одним ігровим столом з батьками вже не як спостерігачі чи вболівальники, а як повноправні гравці. І це не може не радувати – у клуба є майбутнє! А сьогодні – радість спілкування і, звичайно, боротьба за перемогу.

Щирі слова привітання линуть на адресу знавців від начальника управління освіти, релігії та у справах національностей Хустської міської ради Василя Мочарника, заступника голови Закарпатського обкому профспілки працівників освіти і науки Тетяни Повханич, голови Хустського райкому профспілки Михайла Андрійця та ветерана освіти Володимира Бірака.

Не обійшлося на святі і без нагород та великого ювілейного торту з фейєрверками, який засвідчив яскравість події і водночас перемогу гравців з рахунком 9:6. Так закінчилася ювілейна гра інтелектуалів «Що? Де? Коли?», яка залишила приємні спогади і сподівання на нові перемоги у наступних іграх, для яких ведучі уже готують свої запитання і обіцяють, що буде гаряче…


Володимир Квик, голова Хустського міськкому Профспілки,
Закарпатська область



Ювілей інтелекту в Хусті

Схожі публікації


Догори