Голоси за достойне життя

Голоси за достойне життяУ центрі Львова біля пам’ятника Кобзарю відбувся мітинг-віче з нагоди відзначення Всесвітнього дня дій за гідну працю та Міжнародного дня боротьби з бідністю, які за ініціативою профспілок відзначається вшосте.

Профактив області підтримали пересічні спілчани різних галузей, пенсіонери, мешканці області зі статусом «дітей війни». Серед первинних профорганізацій 28 галузей регіону однією з найчисельніше була представлена обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України.

На віче виступив голова студентського профкому національного університету імені Івана Франка Андрія Ткачука, директора Львівської школи Роман Гринчук, які закликали земляків діяти і змусити владу і великий бізнес працювати не лише на себе, а на державу і соціальні паритети.

Мова йшла про виплату оздоровчих техпрацівникам закладів освіти, можливість навчальним закладам розпоряджатися на користь установи заробленими коштами, солідарне подолання блокування казначействами руху коштів, вимога першого робочого місця випускникам вишів, використання державою потенціалу молодого покоління держави.

У виступах представників різного віку і різних галузей звучала тема солідарності з виробничниками, шахтарями Червонограда. Стратегічна – енергетична вугільна галузь України нищиться, не враховуються інтереси держави за вузькоклановими, приватними інтересами.

На Добротвірську, Ладижинську, Бурштинську ТЕЦ, які розраховані на вугілля з місцевих шахт, завозиться необліковане з приватних копанок всупереч інтересам держави задля збагачення приватних власників. На складах Червонограда накопичено понад 200 тисяч тонн «чорного золота».

Голова Дрогобицької міської організації профспілки працівників культури Люба Рубан била тривогу через те, що через непродуманість дій місцевого самоврядування знищуються сільські клуби і бібліотеки, не прийнято дієвого закону про меценатство. Доводиться до банкрутства, не виплачується зарплата на державній фабриці «Атлас», НДІ поліграфії, ліквідовують надбавки Дрогобицькому театрові за статус академічного.

Голова молодіжної ради Об’єднання профспілок Львівщини Андрій Олійник висловив вимогу молодіжних профорганізацій області: диплом – для робочого місця, а не для «біржі праці», робоче місце і зарплата – для можливості придбати засоби на життя і житло. При існуючому рівні оплати праці, людина, яка має роботу, вчитель чи медик може придбати при ідеальних розкладах дах над головою через 50 років.

Наша держава серед 180 країн світу за станом інвестиційного клімату, а це робочі місця і джерело наповнення бюджету, сказав у виступі на віче голова обласної організації профспілки працівників держустанов Мирон Іванків, займає 152 місце, Грузія (для порівняння) – дванадцяте.

Рівень безробіття в області складає, за офіційними даними МОП, – 8 %. Залишаються непогашеними в регіоні близько 50 млн. грн боргів із зарплати. Із 24 тис. безробітних, а цьогоріч їх кількість постійно зростає, 55,7 % – жінки, 48,9 % – молодь до 35 років.

Не діє Державна програма боротьби з бідністю, прийнята в 2011-му, не відчувають пересічні громадяни Львівщини в повсякденному житті сім’ї медичної реформи. Панує беззахисність і невпевненість у завтрашньому дні. Без стимулу економіки, для якої учасники віча вимагали зниження податкового тиску, зокрема, для тих, хто створює нові робочі місця, відповідальності за корупцію, рейдерство, не буде майбутнього.

Пасивне підписання Угоди про асоційоване членство з Євросоюзом не забезпечить манни з неба, не стане панацеєю від матеріальних та моральних негараздів. Розуміючи особисту відповідальність за долю держави, мешканці Львівщини висловилися на віче за шлях до Європи і цивілізаційні цінності. Закликали краян до активності в боротьбі за свої права, громадські організації, яких немало на Львівщині, долучитися до вимог профспілок і разом змусити владу працювати на народ і державу, а не на вузький приватний інтерес, будувати свідоме громадянське суспільство своїми руками і своїм інтелектом.

Учасники мітингу прийняли відповідні звернення і вимоги до Президента, Уряду і Верховної Ради.

Львівська обласна організація Профспілки



Голоси за достойне життяГолоси за достойне життя

Голоси за достойне життя


Схожі публікації


Догори