Освітянське віче у Львові

Освітянське віче у ЛьвовіНа серпневій педагогічній раді Львова було прийнято рішення провести 11 вересня на проспекті Свободи велике освітянське віче у зв’язку з прийняттям закону України « Про засади державної мовної політики», який суперечить Конституції держави, становить загрозу розвитку і поширенню державної мови.

На її захист у листі до Президента викладено позицію Львівської обласної організації галузевої Профспілки.

Під листом-зверненням до міського голови Андрія Садового на проведення заходу, поставили свої підписи голова Асоціації керівників навчально-виховних закладів Львівської області І. Даць, керівник методоб’єднання керівників навчально-виховних закладів С. Конькова, голова обласної організації галузевої профспілки М. Яцейко, голови районних організацій профспілки міста Львова.

В акції взяли участь вчителі, студенти і викладачі Львівської політехніки та національного університету імені Івана Франка, громадські активісти і сам голова міста Андрій Садовий, який свій виступ на захист державної мови завершив подякою профспілковій орагінації за її активність.

Задекларовано було 8 тисяч учасників акції, площа перед пам’ятником будителя нації була вщент заповнена. Учасники тримали гасла: «Народ без мови – це вже не народ», «Нації вмирають не від інфаркту, спочатку їм відбирає мову», «Раби – це нація, котра не має Слова...».

Мета віче: домогтися дотримання вищими органами влади Конституції України та збереження української мови як єдиної державної, привернення уваги суспільства до проблем мовної політики в молодій державі.

Перед учасниками виступили вчителі української мови та літератури шкіл та гімназій обласного центру, в яких переважала поетично-патріотична нота.

Їх колега із ЗОШ № 57 Галина Свинтозірська висловила невдоволення тим, що зі шкільної програми забрали твори Уласа Самчука, «Сад Гетсеманський» Багряного, «Собор» Олеся Гончара. Вчитель історії однієї з львіських шкіл Михайло Сухлак висловив консистенцію виступів колег: «відмінити закон про регіональні мови, який не відповідає Європейській хартії».

Конкретно загальних положень закону, який викликав бурю емоцій перед виборами, торкнувся у своєму виступі професор, завідувач кафедрою Львівського національного університету імені Івана Франка Василь Лизанчук. Професор, декан філологічного факультету університету Ярослав Гарасим сказав, що вчена рада виступила зі зверненням до групи експертів – безрезультатно. Не втілюється й програма розвитку української мови, автором якої є ректор університету Іван Вакарчук, який теж був присутній на освітянському віче.

Від галузевої Профспілки виступив голова профкому Львівської політехніки Володимир Гайдук. Голова Об’єднання профспілок Львівщини Роман Дацько закликав звернутися до Конституційного Суду, провести тематичні збори в школах, з листами – до колег, знайомих, друзів Харківської, Донецької, Одеської областей на захист єдиної державної мови.

Учасники прийняли резолюцію і емоційне звернення до Президента, якому не пошкодила б конкретика, які саме статті Закону потребують вилучення чи поправки. Закони треба знати кожному, особливо резонансні. Знаючими людьми, як відомо, важче маніпулювати незалежно від політичної пори року.


Ольга Подолян, Львівська обласна організація Профспілки



Освітянське віче у ЛьвовіОсвітянське віче у Львові

Освітянське віче у ЛьвовіОсвітянське віче у Львові

Схожі публікації


Догори