Про соціально-економічний стан львівських освітян

Про соціально-економічний стан львівських освітянПрезидія обласної організації Профспілки працівників освіти і науки підбила підсумки дитячого оздоровлення літа 2014-го та проаналізувала соціально-економічний стан, матеріальне забезпечення працівників освітніх установ та закладів області.

Оздоровча кампанія проводилася цього року профспілками в умовах воєнних дій на частині території України, зазначила заступник голови обласної галузевої профспілки Галина Долішня. Тому це не могло не позначитися негативно на ситуації у всіх сферах життя суспільства. Люди не в першу чергу думали про відпочинок.

З 25500 дітей спілчан, віком 7-18 років, оздоровлено 1085, тобто 4,2 відсотки і 102 дитини зі соціально незахищених сімей. На оздоровлення однієї дитини профспілками залучено 2795 гривень.

Той факт, що у Золочівському районі і місті Бориславі цьогоріч оздоровили найбільшу, порівняно з попередніми мирними роками, кількість дітей, додає усім нам позитиву. Спрацював людський фактор – активність і переконливість профлідерів, попри те, що на загал батьки, через ситуацію в країні, хоч табори в Карпатах і на Чорноморському узбережжі були готові до прийому юних відпочивальників, остерігалися відпускати своїх дітей з дому. На загал ця оздоровча кампанія в обласній галузевій була найскромнішою.

Традиційно в передовики кампанії оздоровлення вийшли профкоми Львівської Політехніки, Національного університету імені Івана Франка, Лісотехнічного університету, районна галузева Яворівщини, Жовківського, Бродівського районів та міста Червонограда. Профлідерів та актив первинок нагороджують Грамотами Центрального комітету та ОПЛ. Вони мають можливість нагородити Грамотами і Подяками відповідно своїх активістів, профлідерів первинок.

Піклування про здоров’я спілчан – у час, коли людське життя нівелюється, для профспілок – в пріоритеті.

Завідувач відділом соціально-економічного захисту та зарплати обласної профорганізації Мар’ян Калин акцентував увагу профспілкової команди активістів на ситуації із зарплатнею освітян та диференційованих виплатах.

Щоб завершити фінансовий рік в освіті, області бракує близько 87 млн. гривень. У минулому році цифра дефіциту коштів на виплату зарплати працівникам галузі становила 120 тисяч грн. Достатній фонд зарплати до кінця року у профтехосвіті та вищих навчальних закладах.

Не втратило чинності Розпорядження Львівської облдержадміністрації про виплату освітянам не менш як 50 відсотків від зарплати винагороди за сумлінну працю. Однак, є, на жаль, керівники місцевої влади, які схильні розпоряджатися коштами на свій смак. Скажемо так, без належної уваги пріоритетній галузі освіти.

У цьому плані вже два роки підряд «відзначається» Дрогобицький район, де, за словами районного профлідера освітян Ольги Грицик, не стільки бракує коштів – 101% виконання плану податкових надходжень в місцеву казну, скільки порядку і соціально спрямованого мислення керівництва цим поважним регіоном, нема й належного вболівання за свій імідж та авторитет української влади.

І районна громадська організація, і обласна галузева профспілка, яку підтримують соціальні партнери – обласна законодавча та виконавча влада, роботодавець в особі керівництва профільного департаменту ОДА, депутата обласної ради Олександри Небожук мають намір вирішити це соціально важливе питання позитивно, як це вже робиться, завдяки послідовним крокам профспілки, наприклад, на Перемишлянщині.

В актив цьогорічних здобутків у соціально-економічному захисті спілчан, зазначив Мар’ян Миронович, обласна галузева профспілка може внести виплати 20 відсотків за престижність праці, а не «до 20 відсотків», як мали намір «плавно» трансформувати цю виплату на найвищому виконавчому рівні в державі.

Проводиться завдяки профспілці, яка зуміла з допомогою своїх юристів довести процедурні порушення в рішеннях і добитися повернення з січня наступного року 50% доплати бібліотекарям, виплати оздоровчих техпрацівникам, оплати освітянам обласного центру за завідування кабінетами, доплат за понаднормову (40 замість 15-20 дітей) в групах дитячих дошкільних закладів, яких в області вельми бракує.

Ці здобутки не дають їй права спочивати на лаврах у сьогоднішній складний час, а тільки дають підстави і віру, що солідарно, злагодженою командою , яка склалася в області у цій поважній галузевій профспілці, можна досягати результатів. А площа докладання зусиль і надалі залишається чималою.

Схвалена обласним колегіальним органом пропозиція допомогти Бориславській міській профспілці працівників освіти і науки, в зв’язку з невеликою її чисельністю, коштами на придбання комп’ютера для налагодження відповідного сучасним вимогам рівня і оперативності роботи.

Прийнята до дії пропозиція голови первинної профспілкової працівників Львівської Політехніки Володимира Гайдука: добиватися справедливості і для науково-педагогічних працівників, тобто доцентів та професорів вишів, які готують вчителів, щодо виплати їм 20 відсотків за престижність педагогічної професії. З цією пропозицією лідер обласної організації Марія Яцейко виходитиме на рівень Центрального Комітету та Федерації профспілок України.

Ольга Лобарчук, Львів

Схожі публікації


Догори