За ініціативою Дніпропетровської організації Профспілки

За ініціативою Дніпропетровської організації ПрофспілкиУчасники VІІ пленуму обкому Профспілки працівників освіти і науки України звернулися до президії Дніпропетровської міжгалузевої Ради профспілок щодо координації дій профспілок бюджетної сфери в умовах дефіциту коштів для фінансування видатків на заробітну плату до кінця поточного року та блокуванням Держказначейством проходження коштів.

Освітяни були почуті. Надіслано листи Президенту України, Прем’єр-міністру та голові облдержадміністрації. У яких, повідомляється про постійне блокування Держказначейством проходження коштів через єдиний казначейський рахунок на фінансування заробітної плати, стипендій, видатків на відрядження, оплату комунальних рахунків. Йдеться мова й про значну затримку виплат Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (73 млн. грн, 61 млн. з яких – «лікарняні»).

4 грудня, у Будинку профспілок відбулася зустріч голови міжгалузевої Ради профспілок Дубіля В.П., керівників та представників обласних організацій профспілок бюджетної сфери з в.о. директора департаменту фінансів обласної державної адміністрації Тетяною Шебеко. Були обговорені проблеми, які турбують сьогодні профспілки.

Зазначалося, що завдяки зверненням до Президента України, Кабінету Міністрів України, голови облдержадміністрації Дмитра Колєснікова, керівних органів профспілок регіоном були отримані субвенції з держбюджету, завдяки чому частину проблемних питань вдалося вирішити, але не всі.

Відмічалося, що багатьох проблем можна було б уникнути, якби центральні органи влади більш реально враховували фінансові потреби регіонів. Так, незважаючи на щорічне зростання розміру фонду оплати праці та інших видатків, Дніпропетровщина ось уже чотири роки поспіль отримує з центру одну й ту ж фіксовану суму дотацій, через що й виникає дефіцит коштів. Тільки за відрядження освітянам заборгували близько 800 тис. грн. У багатьох сільських районах вже кілька років вчителі не отримують передбаченої законодавством винагороди за сумлінну працю. У складному становищі опинилися вищі навчальні заклади.

Суттєво впливають на наповнення бюджетів й кризові явища в економіці, скорочення виробництва. Так, зараз у скрутному становищі опинилися працівники бюджетних установ ряду невеликих промислових міст з моноструктурою виробництва. Зокрема, у Марганцю, де зараз виникли перебої в роботі місцевого гірничо-збагачувального комбінату, який є містоутворюючим підприємством. Зменшилися надходження й до бюджету Дніпродзержинська – міста металургів та машинобудівників. У таких випадках, як сказала Т. Шебеко, у разі невиконання міських бюджетів надаються дотації з держбюджету.

Також, керівник департаменту поінформувала, що в області в наявності кошти, щоб виплатити аванс, очікується субвенція держави у розмірі 84 млн. гривень, що дозволить повністю розрахуватися з працівниками бюджетної сфери за грудень 2013 року.

Дніпропетровський обком Профспілки


За ініціативою Дніпропетровської організації ПрофспілкиЗа ініціативою Дніпропетровської організації Профспілки

Схожі публікації


Догори