Якісна освіта, турбота про працівників галузі – основні точки дотику

Якісна освіта, турбота про працівників галузі – основні точки дотикуДнями відбулося спільне засідання колегії управління освіти і науки облдержадміністрації та ради обласної організації Профспілки освітян за участю начальників управлінь та відділів освіти райдержадміністрацій, міськвиконкомів, керівників організаційних ланок ООП та членів громадської ради при облдержадміністрації.

Соціальні партнери прозвітували про хід виконання зобов’язань за Угодою за 2013 рік.

Сторони констатували, що в результаті застосування різних форм соціального діалогу, вжиті заходи з організаційного, інформаційного забезпечення, навчання керівників профорганів і установ та закладів освіти сприяли посиленню захисту трудових прав працівників галузі.

Разом з тим заступник голови ради Рівненської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України М.Ю. Ковальчук акцентувала увагу на тому, що центральні органи влади, народні депутати України належним чином не реагували на численні звернення до них від профспілкових організацій всіх рівнів, а отже бажаних результатів соціального діалогу не було. Це призвело до того, що у 2013 році виконувалися, в основному, ті зобов’язання за Угодою, які напряму не залежали від фінансування галузі. Виконання ж інших в черговий раз перенесено.

У своєму виступі Ю.І. Кравець, голова ради обласної організації Профспілки, зауважив, що замороження» базового рівня І тарифного розряду (а отже й заробітної плати), недофінансування в окремих регіонах області навіть на заробітну плату, спад рівня винагороди до 10 - 40 %, зниження стимулювання творчої праці вчителів і керівників в половині районів (міст), втрачені в окремих випадках позиції з підвозу вчителів призвели до того, що 2013 рік був найбільш проблемним за всі роки дії чинної угоди в фінансовому плані.

До існуючих проблем додалися ще і нові, спричинені введенням жорсткої економії бюджетних коштів. Адже були наміри Уряду збільшити тимчасове навантаження вчителів, керівників установ до 24 годин, а нормативу кількості студентів на одного викладача до 18 осіб. Передбачалося також обмеження виплати пенсій працюючим пенсіонерам до 50%. Лише завдяки вжитих заходів Центральним комітетом галузевої профспілки, зазначив Ю. Кравець, вдалося ці проблеми зняти. А ось прийняті постанови КМУ від 25 березня 2014 року № 88 та 89, відмінили 20-ти відсотковий розмір надбавок учителям за престижність педагогічної праці та 50-ти відсотковий розмір надбавки бібліотекарям за особливі умови праці, замінивши їх на граничні розміри. А це означає, що «професійні» надбавки педагогам і бібліотекарям можуть стати необов’язковими.

Щоб не допустити цього, Профспілка освітян вжила ряд заходів, аж до оскарження цих документів у суді та дієво відреагувала на наміри Верховної Ради України, закладені в законопроекті за № 4648 від 17.04.2014, встановлення граничних (замість фіксованих) розмірів доплат за класне керівництво, перевірку зошитів, завідування навчальними кабінетами, майстернями і т. ін. Як результат – законопроект знято з розгляду і відправлено на доопрацювання.

На пропозицію голови обласної ради Профспілки працівників освіти і науки України було прийнято рішення підтримати позицію ЦК Профспілки і надіслати від учасників спільного засідання Рівненської ради обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України та колегії управління освіти і науки облдержадміністрації звернення на адресу Міністерства освіти і науки України, а від Рівненської ради обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України – до усіх Центральних органів влади про скасування постанов Кабінету Міністрів України № 88, 89 від 25 березня 2014 року та недопущення прийняття законопроекту № 4648 від 07.04.2014, оскільки такі документи звужують трудові та соціальні права освітян, що заборонено статтею 22 Конституції України.

Сторони Угоди запевнили, що у 2014 році точками дотику при виконанні взятих на себе зобов’язань, будуть якісна освіта та турбота про працівників галузі.

Прес служба Рівненської обласної організації Профспілки


Якісна освіта, турбота про працівників галузі – основні точки дотику

Схожі публікації


Догори