Ставка на молодих: звіти і вибори у Золочівській РОП

Ставка на молодих: звіти і вибори у Золочівській РОПУ Золочівській районній організації Профспілки працівників освіти і науки України відбулася 18-а звітно-виборна конференція за участі обласного профлідера Марії Яцейко, начальника районного відділу освіти Володимира Бартошика, 57 делегатів з 59 обраних 1288 членами цієї галузевої громадської структури.

Це свято – «зі страхом на очах» і в душі чи не у кожного відповідального профлідера (тим паче, що Людмила Бохна кермувала, вникаючи в бездонні глибини громадської роботи, тільки три роки) було скрашене ще однією винятковою для профспілки подією – новосіллям.

Підтверджуючи паритетне соціальне партнерство з профспілкою і ділове розуміння суті її роботи, завідувач районного відділу освіти Володимир Бартошик, не лише виступив на зібранні по-профспілковому, а й доклався до того, що в голови районної організації галузевої профспілки тепер є окремий кабінет для роботи з людьми.

Районному профлідерові довелося попрацювати зі зверненнями понад 800 спілчан індивідуально, з 218 їх заявами і зверненнями. Роботодавець наголосив, що й сам довго очолював освітянську первинку середньої школи, тож має тепер за девіз: разом з громадською організацією задля створення освітянам умов і пошанування їх праці. Профспілковий кабінет, до речі кажучи, облаштовували не лише освітянською громадою, а й сім’єю. Чоловік голови районної профспілки реставрував для дружини й спілчан крісла.

Лейтмотивом стрижневої доповіді, з якою виступила Людмила Бохна, методист районного відділу освіти і депутат Золочівської міськради, було: в професійній і громадській роботі - ставка на молодих поруч креативних ветеранів.

Обрано майже третину нових голів первинок, створено дві нові первинні профспілкові. «Ці нові «дрова»,– за словами Людмили Мар’янівни, – «підсилять багаття і об’єм тепла в профспілковій роботі». Колишня голова первинки, сьогодні – директор Плугівської школи Лілія Венгер, зазначила: в профспілку у нас вступили троє молодих спеціалістів. Ті навики і знання, які у свій час набула в лавах громадської організації, допомагають мені і сьогодні.

Людмила Бохна, попросивши актив бути критичними, про себе сказала: три попередні роки праці можна було оправдовувати тим, що вчилася, а наступні п’ять треба працювати. Та щоб не лише в дві руки, а згуртованим активом і зусиллям кожного спілчанина. Учасники конференції обрали її одноголосно своїм профлідером на наступні5 років.

Із завдань, які бачить в пріоритетах наступної каденції – посилити захисну, культмасову, спортивно-оздоровчу роботу. Районна організація профспілки зуміла оздоровити протягом останніх трьох років 137 спілчан. Самопочуття людини – основний внутрішній фактор зовнішніх успіхів всієї організації.

Саме з ініціативи районного профлідера в порозумінні і при підтримці районного відділу освіти, організували і проводять іміджеві для всієї вчительської громади в регіоні конкурси «Молоді таланти», «Вчитель року», мистецькі фестивалі. Золочівська громадська освітянська спілка подбала про свої рубрики на сайті райвідділу освіти.

Однак, за словами багатьох учасників конференції, в усьому відчувається надто скромна цифра відрахування профвнесків своїй районній організації. Згідно звіту ревізійної комісії – лише 10 відсотків. Кошти, розпорошені в первинках, понад 90 відсотків з них використовуються (як при витоках зародження профруху) – на «касу хорих», матеріальну допомогу.

Не можна, отже, належним чином розпорядитися щодо організації профнавчання (спеціаліст з кадрових питань райво Леся Теслюк внесла пропозицію про профспілкові семінари для цієї категорії спілчан), інформаційне забезпечення, в тому числі передплату профспілкової преси. Одна справа, коли в «Профкутку» – вирізка з газети, інша – просто листок.

Спільно з роботодавцем запровадили проведення майстер-класів кращих фахівців у школах району. Це допомагає багатьом оцінити свої власні можливості і без спонукання прийняти правильні для себе, професії та учнів рішення.

З цього приводу, мабуть, не випадково, саме новообрана голова профкому Ясиновецького НВК Ірина Ковалик, наголосила: міць профспілки в активності кожного і в тому, як ми в цій спільноті зуміємо себе подати і захистити: 13 відсотків за завідування кабінетами не відповідає трудовим і навіть матеріальним (обладнують часто за свій кошт) затратам вчителя, проведення майстер-класів не оплачується здібним, творчим педагогам, враховується лише при проведенні атестації.

Упродовж цієї думки Ірини Михайлівни голова профкому, депутат Куровицької сільради Борис Процик сказав: опускаємо руки в боротьбі, а результати вже були, за пільги сільському вчителю в оплаті комунальних послуг, не дораховують зарплати, заморозивши розмір першого розряду ЄТС.

Марія Григорівна Яцейко констатувала те, що все ж вдалося спільними зусиллями профспілкової структури чи не найпотужнішої в регіоні та в Україні організації зробити. Індексація зарплати, відстояти цілий ряд виплат. І вкотре наголосила про необхідність активної участі спілчан у виборах до місцевих рад.

Нові механізми формування і розподілу бюджету дають чимало можливостей представникам законодавчої і виконавчої влади на місцях. Освітяни серед тих креативних людей, які, будучи обрані до місцевих рад, принесуть користь не лише своїй галузі, а й державі. Тим паче, що уряд і далі веде наступ на соціальні стандарти людини праці.

Ольга Лобарчук,
Львівська обласна організація Профспілки



Ставка на молодих: звіти і вибори у Золочівській РОП    Ставка на молодих: звіти і вибори у Золочівській РОП

Схожі публікації


Догори