Профспілка та кадровик – особливості співпраці

Профспілка та кадровик – особливості співпраціСпеціаліст з кадрових питань має значні повноваження, починаючи з прийняття працівників на роботу, звільнення, заповнення трудових книжок, оформлення відпусток, ведення особових справ, організації навчання та перепідготовки працівників до розрахунку заробітної плати, оптимізації мережі освітніх установ та навчальних закладів та формування кадрової політики тощо.

Працівник кадрової служби повинен добре знатися на людях, розуміти їхні характери, бачити психологічний стан, ефективно організовувати і координувати їхню роботу.

Враховуючи такі широкі повноваження, кадровику доводиться досить часто контактувати із представниками профспілок, особливо щодо захисту трудових і соціально-економічних прав та інтересів. Кадровик, хоч є таким же найманим працівником, як і інші, досить часто профспілкові представники та кадровий відділ знаходяться по різні сторони барикад.

З метою уникнення різних конфліктних ситуацій, непорозумінь, зумовлених неправильним застосуванням чинного законодавства, кадровикам варто пам’ятати, що повноваження профспілок чітко закріплені у законі, а отже, погодження з профспілкою окремих питань є обов’язковим для роботодавця, і будь-які рішення, прийняті без такої згоди,вважатимуться недійсними.

Як важливо, щоб співпраця профспілкового лідера та кадровика була ефективною, особливо сьогодні, в умовах реформування українського суспільства.
Захист людей у співпраці з кадровою службою неодмінно принесе позитивний результат як для члена профспілки, так і для керівника того чи іншого навчального закладу або освітньої установи. Скажімо, попередня спільна консультація з проблемного питання допоможе уникнути помилки при оформленні наказу, а це й стане соціальним захистом працівника.

Працюючи багато років на виборній профспілковій посаді, неодноразово переконалася, що поважають сильного, а сила – в знаннях! Тому захистити наших спілчан ми можемо лише тоді, коли самі будемо добре орієнтуватися в чинному законодавстві та вміти його застосовувати на практиці.

Саме тому наша обласна організація профспілки працівників освіти і науки відгукнулася на запрошення Всеукраїнської асоціації кадровиків та редакції журналу «Довідник кадровика» стати учасником вже традиційних Кадрових зборів, які відбулися 17 квітня у м. Києві.

Тема для семінару «Огляд змін у сфері праці і правильне їх застосування» вибрана досить вдало, і на даний час є актуальною.

Провідні спеціалісти Міністерства соціальної політики України, Фонду соціального страхування, Державної служби з питань праці проінформували слухачів про останні зміни у трудовому законодавстві, у сфері соціального страхування. Роз’яснили особливості обліку військовозобов’язаних і порядку взаємодії з військовими комісаріатами, а також зупинилися на питаннях здійснення нагляду і контролю у сфері праці, повноваженнях новоутвореної Державної служби з питань праці та відповідальності за порушення вимог законодавства про працю.

Учасники Кадрових зборів не тільки пасивно слухали, але й активно обговорювали гострі проблеми галузі, дискутували, обмінювалися досвідом.

Слухачами семінару стали: методисти з кадрової роботи районних методичних кабінетів Білан Надія Ярославівна (Підволочиський р-н), Процик Леся Олександрівна (Козівський р-н), спеціаліст з кадрової роботи групи господарського обслуговування навчальних закладів Лановецького району Опир Юлія Олександрівна та юрисконсульт обласної організації Кушик Степан Степанович.

Організатори заходу подарували учасникам Кадрових зборів набори професійних періодичних видань, а також сертифікат номіналом 200 гривень для оформлення передплати будь-якого цього видання або придбання доступу до системи «Expertus: Кадри».

Спільна робота профспілки та кадрової служби органів управління освітою області продовжуватиметься і надалі, зокрема, на кінець травня заплановано проведення спільного семінару голів профспілкових організацій та кадровиків.

Людмила Мокей, в.о. голови Тернопільської облорганізації


Профспілка та кадровик – особливості співпраціПрофспілка та кадровик – особливості співпраці

Схожі публікації


Догори