Навчання голів виборних профорганів на Тернопільщині

Навчання голів виборних профорганів на ТернопільщиніНаприкінці березня 2013 року Тернопільська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України провела семінар-навчання для голів районних та первинних профспілкових організацій.

Відкрила зібрання голова облорганізації профспілки Марія Гасай, яка ознайомила учасників з програмою семінару, з поняттями правовідносин у сфері контролю за дотриманням законодавства про працю, суб’єктами, які уповноважені на здійснення контролю за дотриманням законодавства про працю та здійснення їх класифікації.

У рамках навчання про поєднання державного нагляду та громадського контролю профспілок за дотриманням трудового законодавства взяли участь фахівці профспілок та державних служб.

Інформацію про систему функціонування громадського контролю за дотриманням законодавства про працю та форми її поєднання з державним наглядом озвучив Василь Когут – завідувач відділу соціально-економічного захисту та правової роботи Тернопільської обласної ради профспілок.
У атмосфері конструктивного діалогу пройшло спілкування із Романом Бриком – заступником начальника управління освіти і науки Тернопільської облдержадміністрації.

Оптимізація навчальних закладів, ефективність використання бюджетних коштів, держзамовлення підготовки кваліфікованих робітників та фахівців з вищою освітою – ось основні проблеми, на яких зупинився доповідач.

Жваву дискусію викликало обговорення питання охоплення дітей позашкільною освітою, фінансування закладів позашкільної освіти.
Особливо виступаючий відзначив важливість співпраці адміністрації та профкомів щодо колдоговірної роботи.

Про роботу державної інспекції праці присутнім розповів Ігор Хаварівський – заступник начальника територіальної інспекції з питань праці України у Тернопільській області.

Інспекція праці створена у 2000 році і має досить повноважень для перевірки дотримання адміністрацією законодавства про працю в установах та закладах освіти. Під час перевірки інспектор проводить юридичний моніторинг кадрової документації, виплати заробітної праці, дотримання виплат мінімальної заробітної плати, порядку надання відпусток, відшкодування виплат на відрядження, законності звільнення працівників тощо.

Головний юрисконсульт ЦК Профспілки працівників освіти і науки України Валентин Паливода висвітлив питання громадського контролю виборними профспілковими органами за дотриманням законодавства про працю, звернув увагу на основні проблеми проекту нового Трудового кодексу. Адже 12 статей так і не знайшли погодження між профспілкою і роботодавцями.

«На сьогодні, відповідно до Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» на передовій захисту працівників стоїть первинна профспілкова організація. Вона має найбільш значущі повноваження. І якщо є співпраця між адміністрацією навчального закладу і профкомом, то проблемні питання вирішуються без зайвих зусиль», – наголосив Валентин Іванович.

Ще одним гостем навчань став Максим Сагайдак, юрист Управління Головдержслужби України у Тернопільській області. Він висвітлив питання «Правові аспекти застосування норм Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції», роз’яснив присутнім на семінарі зміст та порядок заповнення Податкової декларації.

Практичні поради щодо питань порядку, гарантій діяльності та правового забезпечення виконання виборними органами профспілкових організацій своїх повноважень щодо здійснення громадського контролю за додержанням законодавства України про працю у навчальних закладах та установах освіти надав учасникам семінару юрисконсульт облорганізації профспілки Степан Кушик.

Протягом усієї роботи семінару велася жвава дискусія, підтримувався багатосторонній зв'язок між учасниками, в ході чого було піднято ряд актуальних питань, почуто на них відповіді. Багато з них стосувалися й атестації педагогічних працівників, яка на завершальному етапі.

Для слухачів семінару підготовлено методичні матеріали «Порадник. Дії голів профкомів, профактивістів на захист трудових прав працівників», «Атестація педпрацівників у питаннях і відповідях», пам'ятки для вивчення питання організації громадського контролю за дотриманням законодавства про працю виборними органами профспілки працівників тощо.

У семінарі взяли участь понад 40 осіб, які під час «круглого столу» обмінялися досвідом роботи з організації громадського контролю за дотриманням трудового законодавства, виробили рекомендації щодо удосконалення даного напряму діяльності.

Прес-служба Тернопільської обласної організації Профспілки


Навчання голів виборних профорганів на ТернопільщиніНавчання голів виборних профорганів на Тернопільщині

Схожі публікації


Догори