Ревізори КРУ керувалися колдоговором

Ревізори КРУ керувалися колдоговоромПерше після 19-ої звітно-виборної конференції засідання Президії Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України вирізнялося складом активу, проблемами та формами їх вирішення.

Членом Президії, для прикладу, вперше обрано голову профкому департаменту освіти і науки Львівської ОДА, секретаря освітянської колегії департаменту Галину Мартиняк, яка матиме змогу тепер оперативно інформувати роботодавця і, водночас, громадську організацію про важливі рішення та нагальні проблеми, що виникають в процесі співпраці соціальних партнерів. Ряди галузевої освітянської профспілки нещодавно поповнив колектив автодорожнього коледжу - голову студентського профкому якого – Романа Різника, теж обрано членом Президії.

Як вже переконалися, не випадково. Саме за його пропозицією 39 членів профспілки коледжу візьмуть участь в перманентній акції протесту в Києві проти антисоціальних рішень Уряду, солідарно представляючи область і галузеву профспілку.

Новообрана член Президії, голова Городоцької районної організації профспілки Ганна Вакар вже попрацювала на обласну організацію спільно з досвідченим юристом громадської організації Мироном Малярчиним у підготовці стрижневого питання порядку денного Президії «Про додержання відділом освіти Стрийської райдержадміністрації законодавства про освіту та трудового законодавства і здійснення районною організацією профспілки працівників освіти і науки України громадського контролю з цих питань». Пригодилося її «свіже око».

Чи не вперше побачила, – каже –, що приязно зустрічали «громадських контролерів», нас, тобто. Я допомагала колегам і сама вчилася, слухаючи консультації головам первинок, бухгалтерам, директорам шкіл нашого правового інспектора Мирона Малярчина.

Приємно здивував директор однієї сільської школи, який сказав: маємо вже десять заяв на вступ у представницьку профспілку працівників освіти і науки України від тих, хто у свій час неправильно зорієнтувався. Це нині найнадійніший захист, можливість оборони соціальної і солідарних дій. А голова профкому Угерської ЗОШ 1-3 ступеня Романія Форостина в найвиднішому місці розмістила плакат: «Що нам дає сьогодні профспілка, а ми – їй». Результат такої гласності – хороша мотивація членства.

Стрийську районну організацію працівників освіти і науки очолив новий голова Андрій Сичак. Судячи з його виступу на засіданні Президії, «громадський контроль обласної змісту роботи нашої районної організації допоміг одразу по-діловому настроїтися на роботу, перейняти стиль роботи лідера обласної організації Марії Яцейко та її команди, які завжди на зв’язку».

Представник роботодавця зі Стрийщини пообіцяв, що всі недоліки – налагодження участі профспілки в розподілі педнавантаження, впорядкування відповідної документації з підписом голови профкому, звітність на зборах про хід виконання умов колдоговору та вдосконалення його змісту за вимогами часу і законодавства, належна компенсація за невикористані відпустки працівникам та інше буде виправлено у терміни, визначені постановою Президії.

Встигли, як сказав Мирон Володимирович, поспілкуватися в районі не лише з соціальними партнерами і активом, а й з працівниками державного фінансового контрольно-ревізійного управління, які, взявши до уваги пункт у правовому порядку зареєстрованого колективного договору, спонукали бухгалтерію виплатити надбавку за престижність праці тим учителям, які звільнялися з роботи посеред навчального року.

Заступник голови обласної організації профспілки працівників освіти і науки Мар’ян Калин поінформував присутніх про результати моніторингу запланованої в районах оптимізації освітянської мережі, в якій галузева профспілка наполегливо добивається продуманості, упереджуючого соціального захисту – з працевлаштування і фінансових виплат, – узгодження позицій і планів з професійною громадською організацією. Ділові контакти з роботодавцями, депутатським корпусом усіх рівнів та пункти закону про необхідність відповідних рішень місцевих рад дають певні позитивні сподівання на оптимальні і демократичні рішення. Тим паче, що перед освітянською має бути проведена адмінреформа. Адже чимало місцевих громад будували школи своїми зусиллями, є відповідні положення щодо їх прав у питаннях існування школи в Статутах.

Найбільш проблемним щодо плану оптимізації, який можуть звалити на відповідальність та « власну ініціативу» райвідділів освіти, є Жидачівський район. Тут посилено працює обласна профспілкова правова служба, проходять збори в первинних організаціях – освітяни готові вийти на акції протесту через те, що так звана оптимізація розроблена, без узгодження з профспілкою та громадами, колишнім завідувачем райво. Її намагаються втілювати без врахування всіх негативних наслідків окремі чиновники Жидачівської райдержадміністрації.

Для прикладу, запропоноване закриття кількадесяти шкіл дасть районові економію в півтора мільйона гривень. При цьому ряди безробітних поповнять десятки освітян, неминуче постануть проблеми з довозом дітей до центральних шкіл по бездоріжжю автобусами–«школяриками», для яких потрібні запчастини, пальне і теж відповідні кошти. Водночас нікого не турбує, що кочегарка в райцентрі, працюючи за старими енергозатратними технологіями, щорічно викидає в трубу 1,2 млн. гривень. А її реконструкція зекономила б набагато більше грошей, завдала б набагато менше шкоди матеріальної і моральної всьому соціуму. Все це до тієї ж продуманості у проведенні реформ і оптимізації освіти, якщо діяти не механічно «під козирок».

На засіданні обговорено проблему індексації зарплати, непомірних тарифів на комунпослуги та недостатності фінансування освіти, розміру освітянських субвенцій зокрема.

Як засвідчили факти, у Самбірському районі, наприклад, економічно далеко не слабшого від Перемишлянського, а навпаки – майже місячна заборгованість із зарплати, а в Перемишлянському новообраний голова райради спільно з депутатським корпусом та виконавчою владою знайшли можливість додати освітянам понад три мільйони гривень. Це сталося після зустрічі голови райради з освітянами, до яких він уперше пішов на зустріч і ділову розмову. На Самбірщині соціальні партнери від влади, самі уникаючи конструктивізму в роботі, прямі обв’язки районної організації профспілки в захисті соціальних прав освітянина, ярликують піаром. Це ще раз підкреслює роль людського фактора, професіоналізму в керівництві на всіх щаблях влади в державі.

Голова обласної організації галузевої профспілки Марія Яцейко не минула нагоди підкреслити важливість конструктивної участі освітянської громади у виборах до місцевих рад та солідарних дій структурних ланок організації у захисті соціальних інтересів людини праці.

Завідувачка відділом організаційної роботи та інформаційного забезпечення Галина Долішня поінформувала членів Президії про результати роботи обласної Статутної комісії галузевої профспілки, яка працюватиме постійно до з’їзду освітянської профспілки і в міжз’їздівський період, сказала про напрацьовані зміни та доповнення. Йшлося, зокрема, про страйкові фонди, механізм їх створення та громадського контролю, вибори керівництва у форс-мажорних ситуаціях в міжконференційний період, тощо.

Приємною місією членів Президії було одноголосне рішення про присвоєння та підтвердження статусу «народний» художнім самодіяльним колективам Львівського національного університету імені І. Франка, національного Лісотехнічного університету та Дрогобицького державного педуніверситету.

Президія прийняла Звернення до Верховної Ради, Уряду, Центрального Комітету Профспілки, Мінфіну, Міносвіти щодо перегляду проведення органами влади непопулярних антисоціальних заходів та реформ, виклала свої пропозиції та бачення. Було також затверджено дату проведення навчання новообраних голів первинних організацій 10 червня у Будинку вчених та навчання голів профбюро вишів у вересні цього року.

Ольга Лобарчук, Львівська обласна організація Профспілки

Схожі публікації


Догори