Ваша робота нелегка, але цікава…

Ваша робота нелегка, але цікава…У Львівському профспілковому Будинку вчених відбувся перший семінар-навчання 270 новообраних голів профкомів первинних організацій шкіл, дошкільних та позашкільних закладів області.

У його роботі взяли участь фахівці апарату обласної галузевої профспілки – юристи, працівники організаційного та фінансового відділів та голова Об’єднання профспілок Львівщини Роман Дацько.

За словами профспілкового лідера обласної галузевої профспілки Марії Яцейко, лави активістів громадської організації оновилися на 25 відсотків. Наприклад, делегація новообраних голів первинок Радехівщини( на фото) – це 12 активістів, які, як сказав районний голова освітянської профспілки Михайло Тиркала, себе проявили в колективах і зарекомендували як громадські діячі.

Влилися свіжі сили в склад голів районних профорганізацій. Серед новообраних голів районних організацій освітян – більшість чоловіки, що, мабуть, показово. Сигнал на рівні підсвідомості: робота профспілкова потребує сьогодні і знань, і сил. Як скаже у пролозі до юридичних консультацій правовий інспектор обласної галузевої профспілки Мирон Малярчин: «Ваша робота нелегка, але цікава», особливо для тих, хто має твердий характер, готовий перемагати заради блага спілчан, отже народу й держави.

Голова обласної галузевої профспілки запропонувала для спілкування форму ділового діалогу в процесі тематичних виступів фахівців обласної організації.

Йшлося про оплату праці та громадський контроль за дотриманням законодавства у цій сфері; роль первинок як мотиваційного фактора перебування у профспілці; про організаційну роботу, інформаційне забезпечення та ведення документації; правове поле і контроль профспілки за охороною та дотриманням умов праці; фінансова діяльність, використання профспілкових коштів; дотримання норм Статуту галузевої профспілки.

Марія Григорівна розпочала розмову з презентації своєї команди - фахівців, до яких завжди кожен з низових профлідерів може звернутися у будь який час за порадою, допомогою, консультацією у будь якій формі сучасних комунікацій – через електронну пошту, в телефонному режимі, прийти на особистий прийом. Адреси і телефони отримали разом зі збірниками правових актів, «Календарями профспілковця» та «Щоденниками голови профкому».

Голова Об’єднання профспілок Львівщини Роман Дацько сказав: сила профспілок у єдності, солідарності і знанні свого місця та ролі в суспільстві. Тому, крім такого, як сьогодні галузевого семінару-навчання, плануються різні форми спільних тренінгів профактиву різних галузей у готельно-навчальному комплексі «Гетьман». Є напрацювання в громадській роботі у освітян і шахтарів, працівників сільгоспмашинобудування та агропрому, за планований приїзд колег-фахівців з-за кордону.

Заступник голови Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки Мар’ян Калин звернув увагу присутніх на нове в законах про середню освіту, дошкільну та позашкільну освіту, нюанси в новому механізмі їх фінансування і отримав найбільше питань із залу щодо оплати праці, виплати доплат та індексації, яка на сьогоднішньому правовому полі зі «скромним» приписом «при наявності коштів» та ряду інших правових нюансів, потребує розгляду кожного конкретного випадку. Це й намагалися з’ясувати в процесі ділових діалогів.

Мар’ян Миронович поінформував актив про загальну картину з оптимізацією мережі освіти в регіоні та як на процеси впливає профспілка, не допускаючи «гнати коней» у цьому делікатному і важливому для людей і держави процесі. Завдяки спільності дій юристів обласної організації галузевої профспілки та деяких районних, Жидачівського, зокрема, де виникають проблеми урізання соціальних стандартів освітян, отримавши підтримку і активні дії первинних організацій, вибороли належні доплати за престижність праці.

Зрештою, акцентували лектори, важливо новообраним головам зважати й на те, що багато вирішується на людському факторі - мистецтвом витримки, дипломатії, послідовності у своїх діях, маючи відповідні знання закону і застосування всіх його нюансів та ситуативних хитросплетінь. Обласна організація і Центральний Комітет профспілки завжди прийде своїм спілчанам на допомогу.

Завідувачка організаційним відділом обласної організації Галина Долішня розповіла про важливість в юридичному та моральному плані ведення та дотримання порядку оформлення документації: оформлення протоколів засідань і зборів обов’язково раз чи й двічі на рік, рішення щодо атестації вчителів, тарифікації, підписання графіку відпусток, про розподіл уроків теж має бути рішенням колективним, запротокольовано засіданням профкомів.

На думку голови первинної профорганізації Переспавської ЗОШ 1-2 ступеня, що на Сокальщині Юлії Краски, цей семінар допоміг їй зорієнтуватися в законах, які має опрацювати в першу чергу. Її колега з Радехівщини голова профкому Бабичівської сільської школи Галина Офіцинська, вчителька історії і правознавства, взяла для своєї роботи важливе в оформленні документації і познайомилися з фахівцями з області, з якими залюбки буде контактувати у своїй громадській і професійній діяльності.

Освітяни в цей день мали добру нагоду для екскурсії пам’яткою архітектури – залами Будинку вчених, Львовом, мали креативне спілкування з колегами різних районів.

Головам районних та міських організацій профспілки, які очолювали делегації новообраного активу, був проведений окремий семінар на актуальні теми.

Ольга Лобарчук, Львів

Схожі публікації


Догори