Відповідальність профлідера і мотивація членства

Відповідальність профлідера і мотивація членстваТема цього засідання Ради обласної організації профспілки працівників освіти і науки, яку очолює Марія Григорівна Яцейко, була етапною, мабуть,  в історії цієї організації. Актив сказав, а спілчани чують: «Статут – це святе, отже й порядок і дисципліна в наших лавах».

Відважитись сказати гірку правду своєму активові та так, щоб з користю і без стресу – справа непроста. І не лише тому, що районні, міські голови, голови первинних профспілкових працюють сьогодні в дуже складних умовах. Втім, робота з людьми, а ще й до того в громадській організації, коли ти залежиш від усіх і, здається, ніхто від тебе, архіскладна - організаційно і морально. Вимагає особливих здібностей.

Головна тема засідання «Про дотримання районними, міськими організаціями профспілки, профспілковими комітетами працівників вищих і професійно-технічних навчальних закладів статутних норм щодо належного здійснення представництва та захисту трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів профспілки, забезпечення належної організації статутної роботи як основи мотивації  та членства у Профcпілці».

Звучить глобально. Щодо результатів, потребує певної харизматичності стрижневого доповідача і попереднього кваліфікованого вивчення. Так і зробили: питання на місці у своїх колег вивчала тимчасово створена комісія активу.

З доповіддю про результати її роботи виступила заступник голови обласної організації галузевої профспілки Галина Долішня. Мабуть, не випадково в цей день колеги привітали її з важливою датою в житті – 25- річчям профспілкової діяльності, яка, можемо тепер констатувати, допомогла  і їй скластися як креативній особистості.

Комісія в складі кращих і найдосвідченіших активістів на чолі з Галиною Мирославівною побували і вивчили стан справ у 14 низових організаціях. Були, судячи з результатів, ретельними і прискіпливими. Роботу, як пообіцяла доповідач, продовжать надалі, побувають  у кожній міській, районній організації, у первинках вишів  та профтехучилищ. До такої скрупульозності змушують суспільні умови, вимогливість пересічних членів профспілки. Традиції та імідж, які має саме освітянська профспілка в області і в Україні, не дозволяють її очільникам втратити те, що, властиво, й було ними напрацьовано.

Помічали та вивчали все – від архівування документації, ведення журналів та книг реєстрації скарг, зауважень і пропозицій на зборах, планів роботи, заяв про вступ і про вихід з профспілки, законність колективних рішень, умов праці, наявності кабінетів та комп’ютерів на робочих місцях профлідерів, вивісок на кабінетах, ефективності інформаційної роботи, графіків прийому громадян до змісту і звітування з колдоговорів, фінансової дисципліни голів, скарбників та бухгалтерів. Гірка правда в очі складалася з письмових та усних доповідей, розмов, зауважень.

Акцентувала Галина Долішня увагу на фактах, що вартують бути прикладами для інших. У Франковому Львівському університеті успішно працює Комісія з трудових спорів, яка, до речі кажучи, має доволі ґрунтовну правову базу в державі. Комісії вдалося вирішити два важливих трудових спори. Це цікава і потрібна тема для обласного семінару.

Йшлося у виступі й про те, що в цих умовах діяльності профспілки в правовому полі держави однією з головних підстав виходу з громадської організації є так звані позастатутні стосунки, людський фактор.  Йдеться про дипломатичні таланти, амбіції того чи іншого очільника профспілки, завойованого чи ні ним у місцевої влади та роботодавця авторитету.

 З цього приводу у трьох організаціях – міській і районних спровокований вихід з профспілки. Не можна стверджувати, що тут і з виконанням статутних, трудових обов’язків голів і скарбників усе гаразд. У більшості організацій, навіть там, де обрано новачків, спостерігається, однак, ріст членства. Обласна галузева профспілка вже цього року прийняла в свої ряди 5 нових організацій.

Важливою є кадрова робота. Є факти необранння, як того вимагає  Статут, продовжила Галина Мирославівна, заступників голів. Нема конкурентів і нема кого вчити...

Член комісії, що працювала в низових організаціях і готувала це важливе питання на засідання Ради, багатолітній голова ревізійної комісії обласної галузевої профспілки Степан Бурбан поділився з присутніми своїми думками.

На жаль, каже, на моє запитання, скільки молодих спеціалістів  прийшло до праці в освіту міста, району, профлідери не готові були відповісти, отже й розповісти про результати роботи з ними. А чому б цим молодим на серпневих нарадах чи під час інших велелюдних заходів не вручати профспілкові квитки для популяризації  та іміджу організації. У тому ж сенсі скласти список днів народження активістів, директорів, щоб сказати своє профспілкове добре слово, нагадати і про себе, і про колегу. Запрошуйте соціальних парнерів на свої засідання, додав Степан Іванович, нехай знають про нашу діяльність і свої обов’язки соціального партнера.

Голова профспілки викладачів та аспірантів Львівського національного Лісотехнічного університету України Анатолій Бойко продовжив думку колеги.  Так, увага до спілчанина, соціального партнера вирізняє наше обличчя. Але чому стає нездоланною проблема законно купити і подарувати колезі букет квітів, щоб не мали проблем «з корупцією» і організація, і отримувач презенту.  «Мушу оформляти це як квіти для оформлення зали...». Він запропонував провести з цього приводу семінар для скарбників, голів і бухгалтерів за участю спеціалістів державних контролюючих органів.

«Треба проводити такий же ретельний аналіз роботи наших з’їздів, роботи з’їзду ФПУ, що відбувся нещодавно, як це робимо щодо діяльності наших низових структурних ланок», – наголосив Анатолій Антонович.

Голова профкому викладачів та аспірантів Львівського національного університету  імені Івана Франка Володимир Качмар переконаний: такі перевірки «дуже дієві і потрібні, вони мотивують навести лад у документації  і в своїй громадській роботі. Бути покритикованими, але й бути поміченими за цікаві ініціативи». Все це в комплексі не дає шансів перемогти різним альтернативним організаціям, щоб чужі не вказували на недоліки і користалися цим у своїх цілях. Переконався у цьому на власному досвіді.

 

Ольга Лобарчук,

Львівська обласна організація Профспілки

Відповідальність профлідера і мотивація членства

 

 

Схожі публікації


Догори