На навчанні – про наболіле

На навчанні – про наболілеДля учнів продзвенів останній дзвінок, за парти сіли вчителі-профактивісти. Для голів первинних профспілкових та їх заступників червень – пора семінарська.
У Львівській обласній організації Профспілки, яку очолює Марія Григорівна Яцейко, переконані: перший місяць літа – оптимальний, щоб профспілковий актив міг поєднати корисне з приємним.

Форми навчання урізноманітнюють, пропонуючи не лише виїзди лекторської групи в регіони, а й запрошують районні та міські організації на навчання у Львівський Будинок вчених, Трускавецький вчительський пансіонат «Пролісок», щоб, як кажуть, одразу трьох зайців убити. Важливо ознайомити лідерів низових профорганізацій та головних роботодавців (на навчання запрошуються завідувачі відділів та управлінь освіти) з новим у законодавстві про освіту та соціальний захист, роздають первинкам методичні посібники, з’ясовують питання, які нагромадилися в слухачів про актуальне – відпустки і виплату відпускних.

У цей період важливо підготувати голів і членів профкомів до активної позиції громадської організації у вирішенні трудових питань, які виникають в трудових колективах з початком навчального року. А ще показують активові як працює профспілкове майно, щоб залучити їх до участі в його активному використанні, водночас приємно і комфортно люди мають можливість поспілкуватися в своєму колі. Це і є частина складових мотивації профспілкового членства, переконана Марія Григорівна.

Втім тільки юридично грамотні, поіформовані люди можуть бути активними і впевненими у своїх діях, робити кроки на шляху солідарності у виборюванні своїх соціальних інтересів.

Активісти Мостиської районної організації профспілки освіти і науки, яку очолює Олександра Погуц, вирішили провести семінар-навчання у Трускавці. Тим паче, що голови первинок водночас із зацікавленням ознайомилися з пансіонатом, де щороку керівництво старається додавати плюсів до комфортності у відпочинку освітян, починаючи від привабливої території у центрі курорту до кімнат проживання, нових лікувальних послуг. Тоді переконливіше рекомендують «Пролісок» для оздоровлення і курсової перепідготовки своїм спілчанам.

Золочівська районна організація галузевої профспілки, яку очолює Людмила Мар’янівна Бохна, запросила лекторську групу у складі заступника голови обласної організації галузевої профспілки Галини Долішньої, профспілкових юристів Мар’яна Калина та Мирона Малярчина провести семінар-навчання в районному центрі.

Звикло, профспілкові правознавці побували в районному відділі освіти. Завідувач Володимир Зіновійович Бартошик взяв участь у роботі цього семінару-навчання. Адже й у роботодавців в процесі роботи виникає чимало правових проблем, тож є можливість на місці врегулювати спірні, неоднозначні моменти в трактуванні тих чи інших статей трудового законодавства. Втім, як сказали голови первинних організацій профспілки Золочівської ЗОШ №2 1-3 ступеня Віра Лещишин та Підлипецької ЗОШ 1-2 ступеня Марія Войцехівська, з усіма проблемами соціального захисту найперше йдуть до свого районного профлідера. Великим позитивом вважають і те, що є прямий зв’язок зі спеціалістами обласної організації. А такі семінари «розкривають очі на багато речей і можливостей нашої повсякденної праці».

Якою б активною, послідовною, уважною до спілчанських проблем ми не були, зазначила Галина Мирославівна, обличчя організації окреслює порядок у веденні документації, доведення профспілкової інформації до широкого загалу спілчан.Вона дала методичні рекомендації, розповіла про форми і методи організаційної роботи.

Мар’ян Калин ілюстрував правові консультації прикладами дільності найактивніших низових організацій обласної галузевої профспілки у відстоюванні освітянського бюджету на сесіях місцевих рад, врегулюванні доплат за престижність та виплат за сумлінну працю.

Правовий інспектор праці Мирон Малярчин детально проаналізував якість і зміст колективного договору як малої трудової конституції трудового колективу, наголосив на важливості зборів трудового колективу у процесі виконання колдоговору, як однієї з форм його дієвості.

Спілчани задавали запитання лекторам і провели цікаві дискусії щодо форм і методів підвищення престижу громадської організації.

Львівська обласна організація Профспілки


На навчанні – про наболіле

Схожі публікації


Догори